Elárverezteti könyvritkaságainak egy részét egy előkelő angliai magániskola

Kultúra, 2020.11.11

Akár az 50 ezer font (20 millió forint) leütési árat is elérheti egy ritka William Shakespeare-kötet a Rugby School előkelő angliai magániskola könyvritkaságait felvonultató jövő heti aukción, amelynek bevételeit a bentlakásos intézmény diákjainak támogatására fordítják.

Shakespeare drámáinak 1685-ben kiadott negyedik gyűjteménye (Negyedik Fólió) csupán egyike az iskola könyvtárából összeválogatott 300 könyvnek, amelyre november 18-án licitálhatnak az érdeklődők a Forum Auctions online árverésén - írja a BBC hírportálja.

A bárd egy másik kötete is szerepel a tételek között: első fóliójának, a Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámáinak és tragédiáinak egy 1632-es második kiadása a becslések szerint 20 ezer és 30 ezer font közötti áron fog gazdát cserélni.

Az aukció további izgalmasabb tételei közé tartozik Arisztotelész Politikájának egy 1598-as kiadása, valamint Daniel Defoe Robinson Crusoe-jának egy 1719-es példánya. Mindkét könyv leütési ára elérheti a hatezer fontot.

Charles Dickens Karácsonyi énekének 1843-as első kiadása a várakozások szerint akár négyezer fontot is megérhet egy licitálónak.

A Rugby School Group igazgatója, Peter Green szerint a szépirodalmi művek mellett egyebek között hegymászással, botanikával és hadtörténettel is foglalkozó könyvek gyűjteményét két okból bocsátják árverésre.

"Egyrészt ezek a könyvek megérdemlik, hogy különleges körülmények között óvják, őrizzék és élvezzék őket. Másrészt regisztrált jótékonysági intézményként az iskola elkötelezte magát, hogy erőforrásait felhasználva támogassa jelenlegi és jövőbeli diákjait" - mondta az igazgató.

Hozzátette: "a Rugby School jelentős ösztöndíjrendszert működtet. Az intézmény szellemiségéhez illően ennek a gyűjteménynek az eladásából befolyó összeget az iskola által nyújtott lehetőségek tovább gyarapítására fordítjuk."

Az iskola szóvivője hangsúlyozta, hogy az intézmény "nem küzd anyagi nehézségekkel".

A Mail Online 2018-as beszámolója szerint a magániskola csaknem 15 millió fontot gyűjtött számos műalkotás, köztük egy több mint 11 millió fontért elkelt mű eladásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!