Elhunyt Jirí Menzel - Cseh művészek és politikusok emlékeznek

Kultúra, 2020.09.07

Jirí Menzel filmjeinek kiemelkedő művészi színvonalát és nemzetközi hírnevét emelik ki a cseh politikusok az Oscar-díjas filmrendező és színész emlékére kiadott nyilatkozataikban. Szakmabeli alkotótársai Menzel felelősségérzetét és filmjeinek emberiességét hangsúlyozzák.

A Magyarországon is elismert és népszerű Jirí Menzel hosszú betegség után, 82 éves korában szombaton Prágában hunyt el.

"Jirí Menzel nagyszerű ember és művész volt. Olyan alkotásokat hagyott ránk, amelyek mindig örömet szereznek és soha nem szűnnek meg szórakoztatni" - írja Andrej Babis cseh kormányfő nyilatkozatában. Menzelnek nagy érdemei vannak abban, hogy a cseh film elismerésnek örvend a világban - tette hozzá a miniszterelnök.

Lubomír Zaorálek kulturális miniszter szerint Menzel filmművészete és színészete jellegzetes, egyedülálló, és a látszólagos egyszerűség mögött minden az élet értelmét keresi.

"Milos Formannal együtt a múlt század hatvanas évei csehszlovák új hullámának a legismertebb képviselője volt. Nagy érdeme, hogy filmjeivel az embereket Bohumil Hrabal és Vladislav Vancura műveinek az olvasására ösztönözte" - jelentette ki Zaorálek. Külön kiemelte az 1969-ben forgatott, de a csehszlovákiai mozikban csak az 1989-es rendszerváltás után vetített Pacsirták cérnaszálon című filmet, amelyben Menzel szembement a korabeli hivatalos történelemszemlélettel, s olyan embereket mutatott be, akiket éppen a nagy történelem sodra tett tönkre.

Jirí Menzel személyében a múlt század hatvanas éveinek csehszlovák új hullámának az utolsó képviselője távozott az élők sorából - állapították meg a neves filmrendező és színész szakmabeli kollégái.

"Rendkívül felelősen viszonyult az alkotáshoz, a filmezéshez, minden forgatáskor szinte belebetegedett a filmjébe" - nyilatkozta Zdenek Sverák neves cseh filmrendező, forgatókönyvíró és színész, Menzel egyik közeli barátja.

"Zseniális és rendkívül igényes rendező volt. Felnőttként is mindig játszott az élettel, amelyet nagyon szeretett" - emlékezett Menzelre Magda Vásáryová, szlovák színésznő és diplomata, a Sörgyári capriccio Maryskája.

A Zlíni Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál rendezőbizottsága bejelentette, hogy a következő mustrán kiemelten foglalkoznak Jirí Menzel alkotásaival, s életművét kiállításon mutatják be.

"Alkotóként mindig elsősorban a nézőkre gondolt, igyekezett megnyerni őket, s mindig megérezte, mit várnak tőle" - jellemezte Menzelt Michal Bregan, a cseh Nemzeti Filmarchívum igazgatója. Az archívum által működtetett prágai Ponrepo moziban a következő napokban újra levetítik Menzel legismertebb filmjeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!