Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia portálja

Kultúra, 2021.06.15

Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) portálja, amelynek célja elérhetővé tenni egyebek mellett a szakterületek legfontosabb eredményeit, de a közgyűjteményi digitalizálás módszertani útmutatóját, a Fehér Könyvet is - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-t.

A tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Levéltár által üzemeltetett KDS Portál célja, hogy modern köntösben nyújtson könnyen elérhető információkat a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiáról és annak megvalósulásáról mind az érdeklődőknek, mind a közgyűjteményi szakma képviselőinek.

A KDS olyan átfogó rendszer, amely a közgyűjteményekben őrzött kulturális javaink digitalizálását hivatott megvalósítani. Célja, hogy a közgyűjtemények anyagai digitális formában bárki számára, jó minőségben és informatív módon elérhetővé váljanak, így elősegítve azok megismerését, a kultúra közvetítését, a tudományos kutatás és az oktatás támogatását - olvasható a közleményben.

A tárca szerint a KDS lehetővé teszi a kulturális örökség szolgáltatásorientált, felhasználóbarát megjelenítését, és annak a lehető legteljesebb körű hozzáférhetőségét.

Az intézmények kidolgoztak egy egységes módszertani útmutatót, az úgynevezett Fehér Könyvet. A megvalósításban kulcsszerepük van az ágazati aggregátor intézményeknek, amelyeknek feladata az egy-egy szakterületen belül megvalósuló feladatok összefogása, koordinálása és az eredmények publikálása.

Ilyen ágazati aggregátor intézmény könyvtári területen az Országos Széchényi Könyvtár, levéltári területen a Magyar Nemzeti Levéltár, múzeumi területen a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, audiovizuális területen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Filmintézet (Filmarchívum).

2019 és 2021 között összesen 5 milliárd 104,6 millió forintot biztosított Magyarország kormánya a KDS megvalósítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!