Elkezdődött a Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron

Kultúra, 2019.04.12

Elkezdődött a II. Művészeti Egyetemek Találkozója pénteken Székesfehérváron, a háromnapos rendezvényt a Vörösmarty Színházban és a Pelikán Kamaraszínházban tartják.

A fesztivál megnyitóján Szikora János teátrumigazgató azt hangsúlyozta, hogy az ember oxigén nélkül nem tud élni, "egy művészember számára pedig az igazi oxigén az inspiráció, mert ha nem kap inspirációt, akkor egy idő után elsorvad". Úgy vélte, a szükséges ihletet a fiatalok a fesztiválon megkaphatják, mert az igazi inspirációt a más művészekkel való találkozás jelenti.

Az MTI kérdésére az igazgató elmondta, hogy a találkozóra előzetesen kétszázharmincan jelentkeztek, ami duplája a tavalyi létszámnak. Megjegyezte azonban, hogy várhatóan ennél is többen lesznek az idén már nyolc egyetem részvételével zajló, vasárnapig tartó rendezvényen.

Szikora János arról is beszélt, hogy a fiatalok "be vannak zárva az egyetemek falai közé, a saját kis közösségükbe" és ahhoz, hogy ez a "burok fölpattanjon" egy-egy napra, kellenek az ehhez hasonló összejövetelek, ahol rácsodálkozhatnak a másik ember másfajta megnyilvánulására.

Brájer Éva alpolgármester szerint a kortárs művészeti fesztiválokon frissességet, nyitottságot, más megközelítést hoznak a fiatalok, amiből az ő korosztálya is rengeteget tanulhat.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly Szikora János ötlete nyomán, a város támogatásával indult el a kezdeményezés, és reményei szerint Székesfehérvár ősi kövei között még sokáig láthatják vendégül az ország legtehetségesebb fiatal művészeit.

Az április 12. és 14. között zajló programokon a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a MOME, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Metropolitan Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanulói vesznek részt.

A műsorfüzet szerint színházi előadások, koncertek, kiállítások, workshopok, drámafoglalkozások várják a résztvevőket. A rendezvény vasárnap délután gálaműsorral zárul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!