Elkezdődött az 50. Tokaji Írótábor

Kultúra, 2022.08.22

Elkezdődött hétfőn az 50. Tokaji Írótábor. A Tisza-parti kisvárosban csütörtökig tartó jubileumi eseménysorozaton szakmai panelbeszélgetéseken, tanácskozásokon és előadásokon vesznek részt a magyar irodalmi-kulturális élet szereplői.

Elkezdődött az 50. Tokaji Írótábor Az eredetileg a város főterére tervezett, de a vihar miatt a Rákóczi Pincében megtartott megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy az évforduló az emlékezés és a számvetés ideje az írótábor életében is. Az először 1972-ben megrendezett és 1987 kivételével minden évben megtartott irodalmi találkozó rendkívüli lehetőség volt a magyar szellemi élet számára - hangsúlyozta.

Az itt zajlott folyamatok tizennyolc éven keresztül "bölcsőként ringatták" a rendszerváltoztatást, felmutatták annak a párbeszédnek és őszinte hangnak a fontosságát, amelyet csak az írók mertek felvállalni - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, ezek a szellemi diskurzusok később alapokat építettek olyan hasonló találkozóknak, mint például később a lakiteleki volt.

"Ez a műhely a szellemi pezsgést jelentette az akkori értelmiség számára, napjainkban pedig azt a szembenézést adja, amit nekünk sem szabad megspórolni" - fogalmazott Hoppál Péter, megjegyezve: a kritikai párbeszéd olyan, a társadalmat formáló és annak jobbítását elősegítő jelenség, amely elől nem szabad a politikának sem megfutamodnia.

"Tiszteljük az elődöket, igyekszünk szintetizálni általuk azt a múltat, amit örökségbe kaptunk, miközben a horizonton mindannyiunk számára egy olyan jövő látszik, amelyben jobbá kívánjuk tenni az életet gyermekeink és unokáink számára" - jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár.

L. Simon László József Attila-díjas író, az írótábor elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a rendezvény korábbi és mostani résztvevői egyaránt arra törekedtek és arra törekszenek most is, hogy fegyelmezetten és "oly sok veszély között" is megőrizzék a szellem méltóságát, a gondolkodás, a beszéd és az írás színvonalát.

"Úgy hisszük, hogy a szellem erkölcsi tekintélyére, valamint a beszéd és az írás emberi hitelére igen nagy szükség van" - fogalmazott L. Simon László, megjegyezve, hogy erre az elvre a háborús konfliktusok kiújulása, a nyugati világ "önsorsrontó logikája", valamint a klasszikus európai értékek feladása miatt jelenleg is fontos hangsúly helyeződik.

Az írók, képzőművészek, színházi rendezők és társaik továbbra sem vonulhatnak "elefántcsonttoronyba", szükség van szellemi műhelyeikre, szervezeteikre, a művésztelepekre és az írótáborokra, valamint a vitákra, és arra - ha kell -, hogy hallassák hangjukat - tette hozzá az írótábor elnöke.

Posta György, Tokaj független polgármestere elmondta, a jövőre 950 éves kisváros története az utolsó ötven évben egybeforrt az ott rendezett írói seregszemlével. A település vezetője emlékeztetett arra, hogy a rangos kultúrpolitikai, irodalmi és közéleti eseményt 2021-ben kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította a Hungarikum Bizottság.

A jubileumi írótábor programjai augusztus 25-ig tartanak: négy napja alatt rendeznek szakmai előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, bemutatókat, esténként pedig koncertek várják az érdeklődőket. A hagyományoknak megfelelően az írótalálkozó utolsó napján díjakat adnak át, faültetéssel emlékeznek több íróra és költőre, valamint átadják a felújított Millenniumi Irodalmi Emlékparkot, ahol egyebek mellett domborművet avatnak a 100 éve született Fekete Gyula író, valamint Antall István rádiós szerkesztő emlékére.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Elkezdődött az 50. Tokaji Írótábor Elkezdődött az 50. Tokaji Írótábor Elkezdődött az 50. Tokaji Írótábor Elkezdődött az 50. Tokaji Írótábor Elkezdődött az 50. Tokaji Írótábor
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!