Első külföldi turnéján szerepel a Ligeti Ensemble

Kultúra, 2018.11.26

Első külföldi turnéjára indult a Ligeti Ensemble; az idén alakult kamaraformáció hétfőn és kedden Szerbiában koncertezik.

A Concerto Budapest által életre hívott Ligeti Ensemble a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretén belül ad hangversenyt a Belgrádi Filharmónia és az újvidéki Zsinagóga termeiben - közölte az MTI-vel hétfőn a Concerto Budapest.

A kamaraegyüttes május 28-án, Ligeti György születésnapján adta első koncertjét, elsődleges küldetése pedig a 20. századi magyar és kortárs zene elsőrangú nemzetközi képviselete - emlékeztet a kommüniké.

A névválasztás - amelyet Ligeti György özvegye, Ligeti Vera, valamint a zeneszerző fia, Lukas Ligeti egyetértő támogatása tett lehetővé - félreérthetetlenül kijelöli a kamarazenekar céljainak megfogalmazását: klasszikussá érett remekművek előadását a zenetörténet jelenéből és elmúlt évszázadából. Az együttes folytatni kívánja a 2006 és 2014 között megvalósult életműsorozat hagyományát, Ligeti életművének rendszeres ápolását - hangsúlyozták.

A Keller András és Rácz Zoltán által vezetett Ligeti Ensemble elsősorban a Concerto Budapest muzsikusaira épül, de kifejezetten számít azoknak a muzsikusoknak az aktív részvételére, akik az elmúlt évtizedekben a kortárs zene előadásában kiemelkedő tevékenységet folytattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!