Ember Sári nyerte a 2019-es Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Kultúra, 2019.06.15

Ember Sári vehette át a tízezer euróval járó Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat szombaton a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, ahol a pályázat hat döntősének munkáiból kiállítás is nyílt.

Az immár ötödik alkalommal odaítélt díj jelentősen erősíti az Írország és Magyarország között kulturális kapcsolatokat - méltatta az elismerés jelentőségét a díjátadón Írország magyaroroszági nagykövete.

Pat Kelly emlékeztetett arra, hogy a kétévente kiosztott Leopold Bloom-díjat ezúttal is a névadóhoz kötődő nemzetközi Bloomsday előestéjén adják át.

A Mary McLoughlin és John Ward műgyűjtők által alapított elismerés neve a 20. századi világirodalom egyik alapművéből, James Joyce Ulysseséből ered: annak magyar származású főhősén, Leopold Bloom figuráján keresztül hirdeti a független és újító művészet, a nemzetközi kulturális kapcsolatok fontosságát - közölte a diplomata.

Simon Andrea, a Ludwig Múzeum nemzetközi osztályának vezetője örömét fejezte ki, amiért 2013 után ismét az intézmény adhat otthont a díj döntősei - idén Asztalos Zsolt, Ember Sári, Erdei Krisztina, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt és Tranker Kata - munkáiból rendezett tárlatnak.

John Ward kiemelte, hogy az alapítás óta kiemelten fontosnak tartják a díj függetlenségét, amelyre a nemzetközi tagokból álló bírálóbizottság a garancia.

A beérkezett csaknem ötven pályázat közül egy nemzetközi művészeti szakemberekből álló, háromtagú zsűri választotta ki a hat döntős művészt, majd közülük a nyertest.

A zsűri tagja ezúttal Paul O'Neill, a Helsinkiben működő Publics kurátori ügynökség, rendezvényhelyszín és könyvtár művészeti vezetője, Gabriela Kotiková a Prágai Kortárs Művészeti Központ munkatársa, a Jeleni Galéria vezető kurátora, valamint Noor Mertens, a németországi Kunstverein Langenhagen igazgatója volt.

A tízezer euró összegű elismerést a győztes egy külföldi kiállítás megvalósítására használhatja fel.

Ember Sári az MTI-nek elmondta: az elnyert támogatásból a prágai Karlin Studiosban tervez projektet létrehozni.

A pályája kezdetén fotográfusként indult, Sao Paolóban születetett Ember Sári az utóbbi évek egyik legtöbbet utazó és kiállító magyar képzőművésze. Tavaly elnyerte a fiatal alkotóknak járó Campari Művészeti Díjat a torinói Artissima nemzetközi kortárs művészeti vásáron, valamint a Herczeg Klára-juniordíjat is. Finom érzékenységű és magára a helyre erőteljesen reflektáló műegyütteseket alkot a legváltozatosabb anyagokat használva a papírtól a márványig - áll a szervezők által közölt életrajzban.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőseinek munkái a Ludwig Múzeum Westkunst-Ostkunst című gyűjteményes kiállításának terében láthatók augusztus 25-ig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!