Emlékérme és emlékbélyeg is népszerűsíti az Európa Tanács magyar elnökségét

Kultúra, 2021.05.18

Emlékérem és emlékbélyeg is népszerűsíti az Európa Tanács (ET) májustól fél éven át tartó magyar elnökségét, melynek kitűzött prioritásai a nemzeti kisebbségek hatékony védelme, a jövő generáció, a vallásközi párbeszéd és a környezetügy támogatása, valamint felkészülés a jövő kihívásaira.

Emlékérmét és emlékbélyeget adtak ki az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából Az 1949-ben alakult ET egy olyan páneurópai szervezet, amelynek elsődleges célja, hogy az emberi jogok, a demokrácia és a kisebbségek védelme terén előrevigye az európai gondolkodást - emlékeztetett az emlékérem és az emlékérem kibocsátása alkalmából kedden Budapesten megtartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

Sztáray Péter felidézte: az Európa Tanács volt az első olyan jelentős páneurópai szervezet, amelyhez Magyarország a berlini fal leomlását követően - a régióból elsőként, már 1990-ben - csatlakozott.

Május és november között Magyarország immár második alkalommal látja el az ET elnökségét; a magyar elnökség legfőbb prioritásai a nemzeti kisebbségek jogainak fejlesztése, a fiatal generáció érdekeinek képviselete, a vallásközi párbeszéd, a jövő kihívásai, például a kiberbűnözés elleni küzdelem, valamint a környezetvédelem lesznek - hangsúlyozta.

Sztáray Péter elmondása szerint magyar kárpitművészek is készülnek egy monumentális gobelinnel, amelyet a magyar ET-elnökség végeztével fognak elhelyezni a tanács valamelyik épületében.

Az emlékérem és az emlékbélyeg mellett számos kulturális program, többek között kiállítások és koncertek hívják fel a figyelmet a magyar elnökségre - közölte.

Horváth Marcell, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy az MNB 1968 óta bocsát ki tematikus emlékérméket, széles körben népszerűsítve Magyarország számára fontos ügyeket.

Elmondása szerint a magyar elnökség prioritásait a jegybank is magáénak érzi, különösen a környezetvédelem és a jövő generáció védelmének ügyét, de az ügyvezető igazgató kiemelte a mesterséges intelligencia fejlődése jelentette kihívásokat is.

A 2000 forint névértékű, színesfém emlékérme Európa egységét és a páneurópai szellemiséget hivatott jelképezni, ezért az előlapon egy földgömb Európa-központú részletének ábrázolása látható a világűrből nézve, a hátlapon pedig az Európa Tanács magyar elnöksége hivatalos logójának ábrázolása.

A Bitó Balázs képzőművész által tervezett emlékérmét limitált, 7000 darabos példányszámban bocsátják ki.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta elnöke elmondta: a bélyeg nem csupán egyszerű díjfizetési eszköz, hanem kiváló alkalom arra, hogy emléket állítsanak fontos eseményeknek.

Az Elekes Attila André tervezőművész által tervezett emlékbélyeg fő motívuma a magyar ET elnökség hivatalos logója, amelyet a KKM megrendelésére készült, European Universum című kárpit részletei kereteznek. Az alkalmi borítékon a teljes kárpit látható, Európa éjszakai műholdképével a középpontban, melyet a klasszikus építészethez visszanyúló, festett mennyezeti kazettákat idéző szimbólumok egészítenek ki.

Az 50 ezer példányban kibocsátott bélyeg 570 forint névértékű, így használatával Európába is feladhatók küldemények - mondta el Hegmanné Nemes Sára.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Emlékérmét és emlékbélyeget adtak ki az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából Emlékérmét és emlékbélyeget adtak ki az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából Emlékérmét és emlékbélyeget adtak ki az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából Emlékérmét és emlékbélyeget adtak ki az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából Emlékérmét és emlékbélyeget adtak ki az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!