Emléknap - Idén jellemzően online programokkal emlékeznek a kommunizmus áldozataira

Kultúra, 2021.02.25

A koronavírus-járvány miatt a kommunizmus áldozatainak mai emléknapján is jellemzően online programokat tartanak. Az interneten közvetített konferenciákon, kisfilmekben, plakátokon emlékeznek a kommunista rendszer áldozataira, akiknek a száma elérheti az egymilliót: ennyi ember vesztette életét kivégzés, éhínség miatt vagy kényszermunkatáborban.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a budapesti Terror Háza Múzeumnál gyújt majd mécsest a kommunizmus áldozatainak emlékére.

A kormány és a Terror Háza Múzeum online programokkal, társadalmi célú rádióspot sugárzásával, citylight- és plakátkampánnyal emlékezik. Idén elmarad a közös gyertyagyújtás a Hősök falánál, ezért az emlékezőktől azt kérik, hogy mindenki egyénileg helyezze el a kegyelet mécseseit, vagy otthon gyújtson gyertyát.

A Terror Háza Múzeum Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján a kommunizmus ismert és kevésbé ismert magyarországi áldozatairól, hőseiről mutatnak be rövid portréfilmeket, majd ugyanezeken a felületeken délután 2 órától Schmidt Mária főigazgató, Békés Márton, az intézmény kutatási igazgatója és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszélget a kommunista diktatúra áldozatairól és annak örökségéről.

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány "Tebenned bíztunk eleitől fogva..." - Egyházi személyek a Gulág fogságában címmel tart online konferenciát. Megnyitó beszédet mond Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Köszöntőt mond Nagyné Pintér Jolán, az alapítvány elnöke. A konferencia élőben követhető lesz az alapítvány Youtube-csatornáján.

A Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem Közösség és egyén - a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában címmel tart csütörtöktől kétnapos nemzetközi tudományos online konferenciát. A rendezvényt Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára nyitja meg.

A Rákóczi Szövetség online rendezvényén Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mondja el gondolatait az emléknap jelentőségéről, Nádasdy Borbála, a diktatúra áldozata pedig visszaemlékezését osztja meg. Az összeállításban a Nemzeti Színház színészei - Ács Eszter és Bakos Kiss Gábor - naplórészleteken keresztül idézik fel a diktatúra időszakát. A szövetség emellett megkoszorúzza majd a Nemzeti Vértanúk Emlékművét.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján országszerte tartanak valamilyen formában megemlékezéseket.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!