Emmanuel Macron és a francia filmszakma is megemlékezett Jean-Luc Godard-ról

Kultúra, 2022.09.13

Emmanuel Macron francia államfő, valamint a filmszakma legjelentősebb intézményei és személyiségei is megemlékeztek a 91 éves korában kedden elhunyt Jean-Luc Godard filmrendezőről.

"Olyan volt, mint egy jelenés a francia filmművészetben. Aztán mesterré vált. Jean-Luc Godard, az újhullám emblematikus filmrendezője egy eltökélten modern és intenzíven szabad művészetet talált ki" - írta a Twitteren a francia köztársasági elnök, hangsúlyozva, hogy Godard halálával egy nemzeti kincset veszítettek el.

Alain Delon filmszínész az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy Jean-Luc Godard halálával "lezárult a filmtörténet egy fejezete".

"Köszönet, Jean-Luc, a szép emlékekért, amelyeket ránk hagytál. Tudd, hogy mindig büszke leszek arra, hogy az Új hullám a filmjeim között szerepel!" - mondta a filmsztár. Godard Alain Delonnal a főszerepben 1990-ben készítette az Új hullám című filmet, amelyben éppen annak a módszernek fordított hátat, amelyet az új hullám képviselői - köztük maga is - a hatvanas évek elején kialakítottak.

A cannes-i fesztivál a Twitteren emlékezett meg a rendezőről.

"Mióta 1962-ben Agnes Varda Cléo 5-től 7-ig című alkotásában feltűnt a fesztiválon, Jean-Luc Godard 21 filmjét vetítették Cannes-ban. 1968 májusában a tüntetés agitátora volt. A Zsűri díját kapta meg 2014-ben a Búcsú a nyelvtől című filmje, 2018-ban pedig Arany Pálma-különdíjat kapott a teljes életművéért" - emlékeztetett közleményében a világ egyik legjelentősebb filmmustrája.

Gilles Jacob, a fesztivál korábbi elnöke az AFP-nek nyilatkozva a mozi Picassójának nevezte Godard-t, aki saját korát megelőzve játszott a szavakkal, a képekkel és a színekkel. "A filmes világ árván maradt" - hangsúlyozta Jacob.

Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter a Twitteren búcsúztatta a rendezőt. "Jean-Luc Godard felégette a filmművészet kódjait, a leleményesség, szabadság és tiszteletlenség hullámát zúdítva a világra. Felejthetetlen lenyomatú képeskönyvet hagy nekünk maga után" - írta a tárcavezető.

A César-díjakat odaítélő francia filmakadémia hangsúlyozta, hogy a filmművészet egyik nagy alakja ment el. Jean-Luc Godard száz filmet hagy maga után, amelyek között megannyi remekmű van, de saját szavai szerint ő nem filmeket, hanem mozit csinált - írta a filmakadémia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!