Európai uniós pályázatot nyert az Isztambuli Magyar Intézet

Kultúra, 2018.11.30

Európai uniós pályázatot nyert 550 ezer euró (mintegy 177,5 millió forint) értékben Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának kulturális intézete, az Isztambuli Magyar Intézet (IMI) - közölte a főkonzulátus pénteken az MTI-vel.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul pénteken írta alá a pályázati szerződést Ankarában. A pályázatot EU-Törökország Interkulturális Dialógus néven a török miniszterelnöki hivatal hirdette meg idén tavasszal a török Yunus Emre Intézet felügyelete mellett.

A pályázat legfőbb célja a közép-európai kultúra bemutatása Törökországban, illetve a török kultúra megismertetése Közép-Európa országaiban.

Az IMI pályázatát, amely a Sokféleség az egységben: interkulturális párbeszéd a Duna hullámain keresztül címet viselte, a négy legjobb közé sorolták a bírálók és a maximálisan elnyerhető pályázati összeggel díjazták.

Az IMI a pályázat vezetőjeként az isztambuli székhelyű Törökország Európa Alapítványt (TAV), a Kalem Agency szerzői jogvédő, fordító és rendezvényszervező irodát, valamint a bursai Uludag Egyetem Etnomuzikológiai Tanszékét vonja be partnerként az irodalomra, illetve a zenére nagy hangsúlyt fektető programok megvalósításába. A pályázók továbbá együtt kívánnak működni az Isztambuli Osztrák Kultúrfórummal és a Dimitrie Cantemir Román Kultúrintézet isztambuli irodájával is.

A programok tervezett tematikájával összhangban az érintett európai országokat összekötő egyik fontos gazdasági és kulturális elem tehát pont a Duna. Ausztria és Románia adja ezen felül az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2018 júliusa és 2019 júniusa között.

A programsorozat jövő tavasszal veszi kezdetét és mintegy másfél éven át tart majd. A megvalósításban és a lebonyolításban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Balassi Intézethálózat további tagintézményei is részt vesznek majd.

A programsorozat lehetőséget biztosít majd, hogy Magyarország az eddigieknél jelentősen szélesebb körben tudjon bemutatkozni Törökországban. A tematika a Duna-régió magyar intézetei számára is bekapcsolódási lehetőségeket és plusz pénzügyi forrásokat biztosít, míg a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata segítségével a projekt fő céljait az Európai Unió központjában is lesz alkalmuk bemutatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!