Fajó János képzőművész munkáiból nyílik kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban

Kultúra, 2020.02.06

Fajó János képzőművész munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön az Ybl Budai Kreatív Házban, a tárlat részét képezik a művész által készített papírmunkák, szitanyomatok, színes vásznak és szobrok is - hangzott el csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A "Gép Forog..." című kiállítás Fajó János (1937-2018) Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából mutat be válogatást. A művész alkotásaira a konstruktivizmus volt nagy hatással, erős hangsúllyal jelennek meg munkáiban a formák és a színek. Fajó János Kassák Lajos szellemi örökösének számít, alkotásait először Németországban, majd Svájcban fedezték fel - közölte Váradi Mátyás, a Fajó Alapítvány elnöke.

A kiállítás Fajó János a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években alkotott munkáit mutatja be. A tárlat kurátora Sárvári Zita, aki a művészeti alkotásokat témák szerinti csoportokban helyezte el - összegezte Kaiser Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője.

Fajó János a magyar konstruktív geometrikus művészet egyik legfontosabb képviselője volt. Alkotásait erős gondolatiság jellemzi. Az Orosházán született művész a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő festő szakán végzett 1961-ben. Műveit itthon a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a MODEM és a Kassák Lajos Emlékmúzeum, valamint több jeles vidéki múzeum őrzi, számos alkotása olyan külföldi gyűjteményekben található meg, mint például a bécsi Albertina, a grazi Neue Galerie am Landesmuzeum, a zürichi Museum Haus Konstruktiv, a baseli Das Progressive Kunst Museum vagy a moszkvai Modern Művészetek Múzeuma.

A tárlat márciusi 8-ig látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!