Február 16-án kezdődik a Cziffra György Fesztivál

Kultúra, 2020.02.08

A klasszikus zenei hangversenyek mellett bárest, kiállítás és dzsesszkoncert is várja a közönséget február 16. és 23. között az 5. Cziffra György Fesztiválon, amelynek kiemelt vendégművésze Vagyim Repin hegedűművész.

A programoknak a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia, a Lóvasút, a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Kroó György Zeneiskola ad otthont. Vagyim Repin hegedűművész a gálakoncerten lép fel február 23-án a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel a Zeneakadémián. Itt adják át a Cziffra Fesztivál-díjait, a CZF Tehetségdíjat, a CZF Ifjú Tehetségdíjat és a CZF Életműdíjakat - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban február 16-án a Keleti Márton által rendezett Szerelmi álmok - Liszt című filmet vetítik, majd az est vendégeként Hildebrand István Kossuth-díjas operatőr Cziffrával kapcsolatos élményeiről mesél. Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása a MOMKultban nyílik, ahol bemutatják a Steinway 21. századi fejlesztését, a Spirio zongorát.

A Győztesek koncertjén a Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel, a Lélek és logika című esten Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám beszélget a zenélést és az életet is érintő kérdésekről, majd Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója játszik.

A Paganini Plusz című koncerten Paganini Caprice-ait Lendvay József adja elő, Balázs János a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el, majd Oláh Kálmán zeneszerző, zongoraművész erre az eseményre készített átdolgozásában szólalnak meg a művek. Bagdy Emőke pszichológus a fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, míg a báresten Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával a korabeli bárok világát idézi meg. A Jazzical Trio koncertjén ismert Liszt-dallamok és Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Simon Izabella zongoraművész interaktív koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

A fesztiválprogramot megelőzi a fesztivál mesterkurzusa, amelyen idén a zongora- és a cigányprímás-oktatás mellett Miklósa Erika énekkurzusán is részt lehet venni a 10. kerületi Kroó György Zeneiskolában február 14. és 16. között.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre a fesztivált, amelyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművész, Cziffra György emlékének ajánlott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!