Februárban két koncerten is Riccardo Frizza dirigálja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát

Kultúra, 2023.02.07

Február 8-án a Zeneakadémia Nagytermében, február 15-én pedig a Magyar Zene Házában dirigálja a nemzetközileg elismert olasz karmester, Riccardo Frizza a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a koncerteket a Bartók Rádió élőben közvetíti - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing irodája az MTI-vel kedden.

A közlemény felidézi, hogy az olasz karnagy tavaly szeptemberben csatlakozott vezető karmesterként a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez (MRME). A világhírű karmester februárban két közös koncertet is ad a Szimfonikus Zenekarral: a február 8-án a Zeneakadémia Nagytermében, majd február 15-én a Magyar Zene Házában, amely a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek legújabb koncerthelyszíne. Az épület tervezője, Fudzsimoto Szu a Közmédia Év Embere 2022 díj nyertese.

Az első koncerten világhírű énekesekkel lép fel a szimfonikus zenekar: Pasztircsák Polina magyar-orosz származású szoprán, Láng Dorottya magyar mezzoszoprán, Giulio Pelligra olasz tenor, és Bakonyi Marcell magyar basszus énekesek előadásában lesznek hallhatók Puccini, Fauré és Rossini művei.

A második alkalommal a Magyar Zene Házában négy tehetséges gitárművész, Csáki András, Girán Péter, Fellegi Dávid és Pavlovits Dávid csatlakozik a zenekarhoz, a koncerten Debussy Bergamasque szvitje és Prokofjev Klasszikus szimfóniája mellett egy vérpezsdítő boleróval induló nagyívű concerto, az Andalúz-koncert is elhangzik majd.

A közlemény Devich Mártont, az MRME ügyvezető igazgatóját idézte, aki megtisztelőnek nevezte, hogy a nemzetközi klasszikus zenei színtéren ismert, rangos művészekkel dolgozhatnak együtt, akikkel közösen gyarapíthatják és közvetíthetik a kulturális értékeket, felejthetetlen zenei élményeket nyújtva ezzel a közönségnek.

Riccardo Frizza áprilisban tér vissza újra Magyarországra, ekkor ismét két koncerten vezényli majd a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát. Mint korábban kiemelte: célja, hogy irányítása alatt a MRME Európa legkiválóbb szimfonikus zenekarává fejlődjön.

Mint írják, az MRME kiemelt célja, hogy a tehetséges magyar zenészeket is támogassa, április 25-én Kovács Gergely zongoraművész is fellép a zenekarral a Müpában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!