Felsmann Tamás kapta idén a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége életműdíját

Kultúra, 2016.11.24

Felsmann Tamás Munkácsy-díjas grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető-helyettese kapta idén a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Konecsni Györgyről elnevezett életműdíját. Az elismerést csütörtökön adták át a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol kiállítás nyílt a XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett munkáiból.

A Magyar Művészeti Akadémia fődíját Szabó Andrea kapta, megosztott díjjal jutalmazták Gyárfás Gábort és Kovács Olivér Artúrt - tájékoztatta Auth Attila főszervező, grafikusművész a díjátadó napján az MTI-t.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megosztott díját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikai tanszéke hallgatóinak, valamint Béres Brigitta fiatal grafikusművészeknek ítélték. Benczúr Gyula Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata díját; Lizom Dávid egyetemi hallgató pedig a Békés Megyei Önkormányzat elismerését érdemelte ki.

A biennálé szervezői 1978-ban indították el a tervezőgrafika legrangosabb magyarországi periodikus kiállítássorozatát, amelyet kétévente a Munkácsy Mihály Múzeum mutat be azzal a céllal, hogy a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsa, és népszerűsítse a fiatal, tehetséges tervezőgenerációk, valamint a művészeti egyetemek tervezőgrafikus hallgatóinak műveit.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa elmondta, hogy az elmúlt negyven évben hatalmas változáson ment át a grafikusszakma. Kivitelezés terén a kézzel festett alkotások mellé "visszavonhatatlanul felzárkózott" a digitális technika, vannak olyan fiatal tervezők, akik már nem is alkotnak papíron, csak számítógépen. A digitális technika pedig olyan rohamtempóban fejlődik, ami sok esetben az oktatásban is problémát okoz - jegyezte meg.

De Auth Attila szerint megváltozott a tartalmi oldal is, míg korábban sok kulturális plakát készült, és az alkotók számos expón, kiállításon mutathatták meg magukat, addig mára főként cégeknek kell arculati elemeket és emblémákat tervezni, előtérbe került a merkantil-grafika, a marketing, a webdesign.

A biennálén idén 230 pályaművet mutatnak be, emellett nyílik egy 70 darabból álló kamaratárlat is, amelyen az elmúlt 40 év díjazottjaira tekintenek vissza. A tárlat január 10-ig tekinthető meg.

A nevezett pályaművek egyre nagyobb része megvalósult munka, "láthatóak a médiában, az utcákon" - mondta Auth Attila.

A biennáléra alkotóművészek, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek tetszőleges témában és műfajban 2014 és 2016 között készített alkotásaikkal.

A díjazott művek a biennálé alapszabályának értelmében a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe kerülnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!