Felújítják a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházat

Kultúra, 2019.01.18

A tervezésre vonatkozó összegről már kormánydöntés született, így elkezdődhet a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház teljes körű felújítása, amelyhez a színészház és a teátrum előtti tér korszerűsítése is hozzátartozik.

Vigh László (Fidesz) miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője a színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: csaknem 40 évvel az épület megnyitása után történhet meg a teljes felújítás, amelynek tervezési munkálataihoz az elmúlt év végén kormányhatározat biztosított 255 millió forintot.

"A falakon kívül szeretnénk mindent kicserélni" - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a munkálatokba a nyílászárók, a fűtési rendszer, a fény- és hangtechnika cseréje is beletartozik. A felújítás várhatóan 3-3,5 milliárd forintba kerül majd.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a zalai megyeszékhely polgármestere felidézte, hogy az 1980-as években álmodták meg Zalaegerszegen a színházat, ami 1983-ban nyílt meg. A Ruszt József által indított teátrum alapítói közül máig többen tagjai az intézménynek.

Kitért arra is, hogy a Modern városok programba bekerült felújítás keretében az épületben működő Griff Bábszínház is megújul, korszerűsítik az épület előtti, Ruszt Józsefről elnevezett teret és a színészházat is. Ha minden optimálisan alakul, vagyis a közbeszerzések is rendben zajlanak, 2020 tavaszára készülnek el a kiviteli és engedélyes tervek, maga az építés pedig 2021 januárjában kezdődhet meg és 2022 decemberére fejeződhet be.

Besenczi Árpád, a színház igazgatója arról beszélt, hogy a jelenlegi működést sokszor nehezíti a hiányos színpadtechnika - nincs például forgószínpad -, de a hangpult és a világítástechnika is elavult. A kiszolgálóhelyiségek, öltözők, a kelléktár, a díszletraktár vagy a fodrásztár állapota is kívánnivalót hagy maga után, de a színház akadálymentesítésére, a teherlift felújítására is nagy szükség van.

Hozzátette: több lehetőség is felmerült, de még nincs végső megoldás arra, hogy a felújítás ideje alatt hol tartják majd az előadásokat. Olyan megoldást keresnek, hogy a nézőszám és ezzel a bevételek se nagyon csökkenjenek.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!