Felújították a 125 éve elhunyt Diescher József építész síremlékét

Kultúra, 2019.09.27

A 19. századi Budapest egyik legfoglalkoztatottabb építésze, Diescher József halálának 145. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI); az eseményen átadták az építész felújított síremlékét is.

Az évforduló kapcsán a NÖRI a kormány támogatásával több mint 70 millió forintból újította fel Diescher József sírját, amelyet saját maga tervezett - közölte az intézet pénteken az MTI-vel.

Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója a közlemény szerint a megemlékezésen kiemelte: az intézet különös figyelmet fordít az évfordulókra, ünnepekre, és amennyiben erre lehetőség nyílik, ezekhez igazítja a felújítási munkákat. Így történt Diescher József építész esetében is, akinek családi kriptája a második világháború bombázásai során sérült meg.

Ebben az évben eddig már csaknem egymilliárd forinttal támogatta a kormány a Fiumei úti sírkert felújításait, és év végére készül el az idei legnagyobb beruházás, a sírkert egyik legnagyobb attrakciójának, az Árkádsor északi részének rekonstrukciója - közölte Radnainé Fogarasi Katalin.

Diescher Józsefet a 19. századi Budapest egyik legfoglalkoztatottabb építészeként tartják számon, csak a fővárosban 488 épület munkálataiban vett részt építészként vagy kivitelezőként.

Diescher József tervezte többek között a Vörösmarty Gimnázium (az egykori Főreáltanoda) épületét, a Szervita téri templom homlokzatát és középtornyát, valamint a Füvészkert Pálmaházát, de ez ő nevéhez fűződik például a Pesti Vigadó vagy a Bródy Sándor utcai régi képviselőház (ma a Budapesti Olasz Kultúrintézet) kivitelezése is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!