Fennállása 65. évfordulóját ünnepli a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Kultúra, 2018.06.14

Fennállása 65. évfordulóját ünnepli pénteken és szombaton a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Az évfordulóra Temesvárra hívták a társulat valamennyi egykori tagját.

Amint az eseményt meghirdető közleményben az intézmény felidézte, a temesvári magyar társulat 1953. május 3-án tartotta meg első bemutatóját, akkor még a temesvári színház magyar tagozataként. Azóta az intézmény önállósodott és tizenegy éve egy nemzetközi színházi fesztiválnak, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozónak is otthont ad.

Az ünnepi rendezvénysorozat péntek délután kiállításmegnyitóval indul. A színház előcsarnokában az elmúlt 65 év plakátjaiból, előadásfotóiból, jelmezeiből és kellékeiből állítanak ki. Balázs Attila, az intézmény igazgatója a Temesvári Rádió magyar adásának azt mondta: reményei szerint a kiállítás "beindítja az emlékező gépezetet", és arra készteti a társulat egykori és jelenlegi tagjait, hogy meséljenek egykori élményiekről.

Szombaton délelőtt "színházi mozizásra" várják az érdeklődőket. A stúdióteremben a Lorenzaccio című Alfred de Musset-darab 1998-ban, Victor Ioan Frunza rendezésében bemutatott színrevitelének felvételét vetítik.

Balázs Attila felidézte: ez az előadás fordulópont volt a színház történetében. A Lorenzaccio bemutatásától "másképpen tekintettek a temesvári színházra, és a színház is másképp tekintett saját magára, bátrabb tudott lenni, merészebb dolgokat vállalt".

Hozzátette: azért is érdemes ismét megmutatni ezt a produkciót, mert csak kilenc előadást ért meg, melyből csak ötöt tartottak Temesváron.

Az évfordulós ünnepség fénypontjaként Só maszk gó on címmel tartanak gálaműsort, amelynek zárásaként a társulat örökös tagjává avatnak színészeket.

A színházigazgató elmondta: a Szász Enikő által összeállított és rendezett gálaműsor az elmúlt 65 év emlékezetes pillanatait idézi fel. "Meghívjuk a közönséget és a társulat egykori tagjait, hogy üljenek le, dőljenek hátra, és élvezzék a műsort, amit a mostani társulat kíván átadni nekik" - nyilatkozta a Temesvári rádió magyar adásának Balázs Attila színházigazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!