Férfi irodalom vagy női irodalom?

Kultúra, 2019.12.13

Gyakran felmerül a kérdés, hogy kell-e különbséget tenni férfiak és nők által megírt irodalmi művekben.

mai-konyv.hu A rövid válasz az, hogy nem, hiszen a tehetség nem attól függ, hogy milyen nemű az alkotó. Ha jó a mű, teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő írta. De mégis, akkor miért merül fel ez a kérdés még mindig?
 
A diszkrimináció létezik
 
Bár a világunk rendkívül gyors ütemben fejlődik, és egyre többen egyre hangosabban hirdetik az elfogadás szükségességét, sajnos ilyen téren még mindig erős a lemaradás. Társadalmunk bármennyire is modern és felvilágosult, az élet számtalan területén találkozunk különbségtétellel az erősebbik nem javára. Persze folyamatosak a törekvések ezek eltörlésére, sajnos azonban manapság is jelentős annak a hatása, hogy a nők a történelem folyamán sokáig alsóbbrendűnek számítottak. Nem segít a diszkrimináció megszüntetésében az sem, hogy ez számos helyen a mai napig nem változott.
 
A tehetségnek nincsenek olyan egyértelmű jelei, hogy aki férfinak született, azt biztosan bőséggel megáldotta az Úr irodalmi tehetséggel, míg a nőknek e képességből kevesebb jutott. Hiszen ma már számos női szerzőről tudjuk, hogy sokáig férfi álnéven publikáltak, és azután sem veszítettek népszerűségükből, hogy felvállalták saját nevüket.
 
Louisa May Alcott
 
Louisa May Alcott A. M. Barnard álnéven kezdte meg irodalmi pályafutását, hírnevét is ezen a néven alapozta meg. Azért döntött az álnév használata mellett, mert ezekben az időkben (1860-as évek) a női írókat nem vették komolyan, ő azonban álnévvel az Atlantic Monthly írójaként tudott pénzt keresni a családjának. Szószólója lett a női jogoknak, valamint jelentős sikereket ért el az irodalomban is. A "Kisasszonyok" című fő művét már saját nevén publikálta.
 
Mary Ann Evans
 
Mary Ann Evans George Eliot néven vált a viktoriánus kor elismert szerzőjévé. A dolog pikantériája, hogy a "Bolond regények női íróktól" című esszéjével lett ismert az irodalom világában, melyben kortárs női szerzők írásait kritizálta. Személyazonosságát csak az után fedte fel, hogy az 1959-ben megjelent "Adam Bede" című regényét a kritikusok egekig magasztalták. Bár már mindenki tudta, hogy ki ő, könyveit továbbra is jól ismert irói nevével jelentette meg.
 
Joanne Rowling
 
Joanne Rowling neve ismerősen cseng, viszont ha írói álnevét, a J. K. Rowlingot említjük, mindenkinek egyszerre jut eszébe a "Harry Potter" könyvek világhírű szerzője. Ő volt az, aki nem önként döntött a névváltoztatás mellett, a szerkesztője tartotta aggodalmasnak, hogy egy nő által írt könyvet fiatal fiúk valószínűleg nem fognak elolvasni. Mint kiderült, az aggály felesleges volt, a személyazonosság felfedése nem tette kevésbé népszerűvé az írónőt.
 
Ha Ön is szeretne néhány szórakoztató irodalmi regényt olvasni függetlenül attól, hogy férfi vagy nő a mű szerzője, javasoljuk, hogy keresse fel a Mai-Könyv.hu weboldalát, ahol számos irodalmi remekmű közül válogathat.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!