Festőszimpóziummal folytatódik a Tornyai-emlékév hódmezővásárhelyi programja

Kultúra, 2019.10.16

Festőszimpóziummal folytatódik a Tornyai-emlékév hódmezővásárhelyi programja, a találkozón hét művész vesz részt, az elkészült alkotásokat egy januárban nyíló tárlaton ismerheti meg a közönség.

Képiró Ágnes, a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum művészettörténésze közölte, a huszadik alkalommal megszervezett festőszimpózium szakmai rendezvényeinek elsősorban a MANK Hódmezővásárhelyi Művésztelepe ad helyet, de a nagyközönség számára is nyitott programokkal is várják október 24-ig az érdeklődőket.

A résztvevők között van az idei őszi tárlat fődíjasa, Szabó Klára Petra, a vásárhelyi alkotókat képviseli Kéri László és Sonkoly Tibor festőművész, Budapestről érkezett Szuharevszki Mihály, Papageorgiu Andrea és Rózsa Luca Sára, valamint Szolnokról csatlakozott a szimpóziumhoz Verebes György, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

A közös alkotás és eszmecsere mellett a résztvevők ellátogatnak Csomorkányra és Mártélyra. Vasárnap Rózsa Luca Sára, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert művésze tárlatvezetést tart a Tornyai János Múzeumban látható Thy will be done című egyéni kiállításán. Október 22-én pedig az Alföldi Galériában - az őszi tárlat alkotásai között - tartanak kerekasztal-beszélgetést Festészet ma címmel.

A szimpózium alatt készült alkotásokból válogatva Tornyai János születésének 151. évfordulóján, a Tornyai-emlékév zárásaként január 18-án nyílik kiállítás a múzeumban, és a szimpózium alkotóinak egy-egy művével gyarapodik majd a közgyűjtemény.

A Tornyai János születésének évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében tudományos és ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek, kiadványok jelennek meg, Gyönyörködő lélekkel festeni címmel pedig szeptember közepéig gyűjteményes kiállítás mutatta be a festőművész alkotásait a városi múzeumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!