Fesztivállal és miniévaddal nyitja meg ismét kapuit a nagyváradi színház

Kultúra, 2020.09.08

A 8. HolnapUtán Fesztivállal és miniévaddal nyitja meg újból kapuit csaknem féléves kényszerszünet után a nagyváradi Szigligeti Színház, amely három bemutatóval és vendégelőadásokkal várja nézőit - közölte kedden a teátrum.

A koronavírus-járvány miatt március óta zárva voltak Romániában az előadóművészeteket befogadó kulturális intézmények, így a színházak is csak szabadtéren tarthattak előadásokat. Szeptember 1-jétől a kormányzat megengedte, hogy bizonyos korlátozások mellett beltérben is tartsanak produkciókat. A nagyváradi Szigligeti Színház szeptember 20-ától szervez ismét beltéri előadásokat, amit meghívott előadásokkal, új bemutatókkal, illetve az előző évadból elmaradt bérletes előadások pótlásának megkezdésével ünnepelnek. A szeptember 20. és 27. között zajló HolnapUtán Fesztivál a Főnixterv című, augusztusban a Nagyváradi Várban bemutatott előadás nagytermi bemutatójával kezdődik. A Botos Bálint által rendezett előadás egy képzeletbeli városnegyed lakosainak életébe, sajátos viszonyaiba és keserédes hétköznapjaiba nyújt betekintést.

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján mutatják be O. Horváth Sári Gyerekjáték című darabját a fiatal Szilágyi Bálint rendezésében. A nagyváradi és székelyudvarhelyi színházak kortárs drámapályázatának nyertes szövegében hat nő és egy férfi élete keresztezi egymást. O. Horváth Sári drámájában a családról alkotott legkülönfélébb elképzelések feszülnek egymásnak, miközben a szerző meglepő őszinteséggel beszél kirekesztettségről, identitáskérdésekről, valamint a gyerekvállalás ki nem beszélt nehézségeiről. Az előadás a nagyváradi és szatmári társulatok koprodukciójában valósul meg.

Helyet kapott a fesztivál programjában a közvetlenül a márciusi karantén előtt bemutatott A Schroffenstein család című előadás, majd a színház Szabó Magda örökérvényű gyermekelőadásával, a Tündér Lalával várja nézőit. Szeptember 24-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nép ellensége című Ibsen-előadást mutatja be. A meghívott előadások sorát gazdagítja a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka, Elise Wilk Eltűntek című drámája, amely egy erdélyi szász család történetét meséli 1944-től napjainkig. Szeptember 26-án a júniusban online bemutatott Y című előadást, majd a seregszemle utolsó napján a Magyar Színházak 32. Kisvárdai Fesztiválja legjobb előadásnak járó díját elnyerő Lila akácot tűzték műsorra. Szintén a HolnapUtán Fesztiválon mutatják be a pályakezdésének 50. évfordulóját ünneplő Hajdu Géza színművész életét feldolgozó monográfiát, amelyet Nagy Béla jegyez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!