Fiatalokról szól a vajdasági Tanyaszínház idei előadása

Kultúra, 2019.06.27

A valóság show-k világát, a komédiát, a zenét és a társadalomkritikát vegyíti az Y-elágazás című előadás, amellyel 42. évadát kezdi meg július 17-én a vajdasági Tanyaszínház.

A kerekeken guruló, Magyar Örökség-díjas vándorszínház augusztus közepéig huszonöt helyre látogat el, és összesen mintegy ezer kilométert tesz meg traktorral.

Lénárd Róbert darabját Puskás Zoltán viszi színre, aki az MTI-nek elmondta, az előadás az Y-generációról szól, a fiatalok útkereséséről, döntési helyzeteiről. A cselekmény azt követi, hogyan találja fel magát egy maréknyi fiatal, akik egy valóság show szereplői lesznek, és kénytelenek az internet és a technikai vívmányai nélkül kommunikálni egymással. Az előadás egyben arra is keresi a választ, hogy "a mai fiatalok" miért olyanok, amilyenek, ki tehető felelőssé a helyzetükért. A generációs különbséget a fiatalok és az idősebbek között a show műsorvezetőjével kialakított kapcsolaton keresztül láttatják a készítők. Az Y-elágazás voltaképpen görbe tükröt állít az egész társadalom elé - hangsúlyozta a rendező. Hozzátette: az előadásban megjelennek finom utalások a jelen társadalmi folyamataira, például az elvándorlásra.

A társulat összetétele folyamatosan változik, ezúttal az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói mellett az idén díjazott középiskolás és amatőr színészek vehetnek részt az előadásban, az idén összesen mintegy húszan.

A turné ugyan július 17-én kezdődik, a hivatalos bemutatót viszont Tanyaszínház központjában, az észak-bácskai Kavillón július 20-án tartják. Az augusztus 8-i zentagunarasi előadás a világhálón is követhető lesz élőben, az utolsó előadást pedig augusztus 12-én láthatja a közönség Bogarason.

A vajdasági Tanyaszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is. Tavaly Magyar Örökség-díjjal tüntették ki.

A Tanyaszínház központi, kavillói épületegyüttese többéves csúszás után két éve készült el, így már más célokra is használható az épületegyüttes, idén például már esküvőt is szerveztek a helyszínen, amely akár táborozásra is alkalmas.

Magyar Attila főkoordinátor kiemelte, a magyar kormánytól új traktorra és pótkocsira kértek támogatást, hogy a régi, gyakran lerobbanó jármű helyett egy megbízható géppel járhassák a Vajdaságot, és amely akár külföldre is elszállíthatja a vándorszínészeket. Hozzátette, gyakran bírálják őket, amiért már nem szamárháton közlekednek, de szerinte ma már ez igazán elavult lenne, inkább igyekeztek a technológiai fejlődéseket felhasználva átmenteni a vándorszínház eszméjét a 21. századba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!