Filmes, zenés est Darvas Ferenccel és fiaival

Kultúra, 2022.08.29

Darvas Ferenc zongorista, számos színpadi mű és film zeneszerzője ad zenés estet A tanítványok címmel az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 3-án. Közreműködik Darvas Benedek és Darvas Kristóf.

A műsor első felében zenés, filmes beszélgetés, múltidézés hallható a három Darvas részvételével, majd rövid szünet után a közönség Bereményi Géza A tanítványok című, 1985-ben készült filmjét nézheti meg, amelynek zenéjét Darvas Ferenc komponálta - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kommüniké kiemeli: Darvas Ferenc több mint százötven színpadi mű, továbbá mintegy harminc mozifilm, számos tévéfilm, tévésorozat, dokumentum- és rövidfilm zenéjének alkotója, némafilmek zenei kísérője. Ő szerezte a muzsikát Bereményi Géza első három filmjéhez (A tanítványok, Eldorádó, A turné), Hajdú Szabolcs Tamara és Fehér tenyér, Jeles András Álombrigád, Gyarmathy Lívia Szökés, Koltai Róbert Ámbár tanár úr című filmjéhez, valamint Deák Krisztina, Gödrös Frigyes, Kabay Barna, Molnár György, Erdélyi János és Zsigmond Dezső, Pajer Róbert és Sőth Sándor több alkotásához.

Gyakran játszik egyedi vetítéseken aláfestő zenét némafilmekhez; mások mellett Sugár Pál, Garas Márton, Fejős Pál, Lajthay Károly és Góth Sándor mozgóképalkotásait kísérte a filmek korához illő improvizációival, megidézve azt a korszakot, amikor a vetítések alatt élő zene szólt. Az Uránia kávézóban Oravetz Máriával duettben kamarakoncerteket adott az ötvenes-hatvanas évek sanzonjaiból, Várady Szabolcs szövegeire írt színházi és filmes szerzeményeiből pedig idén tavasszal jelent meg Te vagy a legjobb ötletem című válogatáslemeze. Utóbbin Törőcsik Mari, Lázár Kati, Csákányi Eszter vagy Mácsai Pál énekli dalait.

Darvas Ferenc édesapja, Darvas Szilárd a negyvenes, ötvenes évek népszerű konferansziéja, író-humorista volt. A szeptember 3-i esten két fia, Benedek és Kristóf is ott lesz, velük együtt egy filmbejátszásokkal és muzsikával tarkított színpadi est keretében filmzenéről, némafilmről és slágerekről mesél a közönségnek. A program első felében anekdoták és improvizációk hozzák közel Bereményi Géza 1985-ös A tanítványok című, klasszikussá vált alkotását, majd a második részben levetítik a filmet.

Az est a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Film-Zene-Teremtés című filmzenei sorozat részeként valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!