Folytatódnak az Óbudai Danubia Zenekar sorozatai a Zeneakadémián és a BMC-ben

Kultúra, 2019.01.16

Folytatódnak az Óbudai Danubia Zenekar koncertsorozatai 2019-ben a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben (BMC).

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai - mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető a tavaszi programokat ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Felhívta a figyelmet a csütörtöki hangversenyre, amelyen Takemicu Visions, Mendelssohn e-moll hegedűverseny, Sibelius A tengeri nimfák és Debussy A tenger című műve hangzik el Pusker Júlia hegedűművész közreműködésével, Ricardo Casero spanyol karmester vezényletével a Zeneakadémián.

A bérletes koncertsorozat második estjén, február 14-én Adés Asyla című műve és Beethoven IX. szimfóniája hangzik el Szabóki Tünde szoprán, Balga Gabriella mezzoszoprán, Szappanos Tibor tenor, Rácz István bariton és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) előadásában. Március 14-én Gubajdulina Offertorium és Vivaldi A négy évszak című művét Cosima Soulez-Lariviére és Zalai Antal hegedűművészek közreműködésével mutatják be, míg április 18-án Bach János-passiója szólal meg a debreceni Kodály Kórus (karigazgató Szabó Sipos Máté), Kolonits Klára szoprán, Bakos Kornélia mezzoszoprán, Rab Gyula tenor, Horváth István tenor és Kovács István basszus tolmácsolásában.

A művészeti vezető kitért arra is, hogy rejtvényfejtésre invitálják a közönséget, így február 4-től 14-ig várják a koncertek leírásaként szereplő idézetek forrását (műcím, szerző), valamint hogy mi kapcsolja ezt össze az aktuális koncerttel. A játék végén szerenádot sorsolnak ki az összes megfejtést beküldők között.

A tavaszi évadban a BMC a Rousseau, a Casanova és a George Sand című szalonkoncerteknek, valamint a családoknak szóló Kalandra fül! sorozatoknak ad otthont, s a zeneszerző-portrésorozat utolsó koncertjén, január 25-én Baráth Emőke szoprán lép színpadra a zenekarral.

Hámori Máté kitért arra is, hogy folyamatosan jelen vannak a budapesti iskolákban és az idősebb korosztálynak is rendszeresen adnak koncerteket.

Ács Péter ügyvezető elmondta, hogy február 27-én lesz az Eötvös-kurzus zárókoncertje az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, s az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal a jövőben is folytatódik az együttműködés. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tervek szerint 2020-ban bemutatják Magyarországon Kurtág György Fin de partie című operáját a milánói Scala művészeivel.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere emlékeztetett: 2018-ban 60 millió forinttal támogatták a zenekar működését, de idén ezt az összeget 50 millió forinttal tervezik megemelni. A képviselőtestület döntése február elején várható - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!