Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ

Kultúra, 2024.06.20

A Selyemút tükrében - Kína a magyar fotósok szemével című fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ csütörtökön, Zuglóban.

Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Jin Hao, az intézmény igazgatója kiemelte: a központ többéves gondos előkészület után csütörtöktől már látogatható, a nagyközönség megtekintheti azt a fotókiállítást, amely hét magyar fotográfus szemén keresztül mutatja be Sanghaj és Szucsou régiók mindennapjait.

"A magyar-kínai barátság és a hosszú távú kölcsönös megbecsülés újabb jelét adjuk ma" - emelte ki az eseményen Csák János kulturális miniszter, hozzátéve, hogy az intézmény megnyitása újabb mérföldköve a magyar és kínai együttműködésnek, amely a kultúrán kívül kiterjed a gazdaságra, a kereskedelemre és a pénzügyekre is.

A miniszter szerint a magyarokban és a kínaiakban közös vonás, hogy büszkék identitásukra, képesek reflektálni önmagukra és kíváncsiak a világra.

Biztos vagyok benne, hogy ez az intézmény fontos szerepet fog betölteni abban, hogy a magyarok még jobban megismerjék a kínai kultúrát, csakúgy, ahogy a pekingi Liszt Intézet és a kínai magyar konzulátusok segítenek bemutatni a magyar kultúrát a kínai emberek számára - emelte ki Csák János.

A július végén leköszönő miniszter megjegyezte, hogy utódja, Hankó Balázs jelenlegi felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár hozzá hasonló elkötelezettséggel támogatja majd a kínai-magyar kapcsolatokat.

Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete felidézte, hogy a budapesti Kínai Kulturális Központ 2020-as megalakulása óta eltelt többéves tervezés és előkészület alatt mindig teljes támogatást kapott a magyar kormánytól. Kiemelte, hogy a két nép nagy tiszteletben tartja egymás kultúráját, történelmét, és barátságuk régóta erős. Reményét fejezte ki, hogy a központ megnyitás hozzájárul majd a két ország kulturális és gazdasági kapcsolatainak további erősítéséhez.

A budapesti Kínai Kulturális Központ és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tavalyi együttműködésének keretében hét magyar fotóművész utazhatott Kínába, hogy bepillantást nyerjenek az ország fejlődésébe. Útjuk során megörökítették Sanghaj és Szucsou régióinak modern és tradicionális tájait, az ott élő emberek hétköznapjait, kulturális szokásait és szellemi örökségét. A megnyitón az intézmény új névtábláját is felavatták.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ Fotókiállítással nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Kínai Kulturális Központ
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!