Fővárosi Közgyűlés - Változtatási tilalmat rendeltek el a Liget projekt által érintett területre

Kultúra, 2020.02.26

Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.

A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget "Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse".

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a vitában arra hívta fel a városvezetés figyelmét, hogy a közfejlesztési tanács ügyrendjét és szerepét eddig senki sem kérdőjelezte meg. A tanács működését szabályozó kormányhatározat szerint a testület megtárgyalja és véleményezi a fővárosi településfejlesztési és településrendezési eszközök, illetve azok módosításainak tervezeteit, ideértve a városligeti építési szabályzatot is - mutatott rá a kormánypárti politikus, hozzátéve, ez egy olyan pont, amit most tisztán felrúgnak, hiszen a jogszabály kimondja, egyeztetni kell.

Láng Zsolt javasolta, hogy a városvezetés vonja vissza a javaslatot, és akkor nem kezdeményez "állóháborút".

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője, zuglói polgármester arról beszélt, hogy a bizalmatlanságnak komoly alapja van, a Városliget beépítésével kapcsolatban számos kérdést nem tudnak. Szeretnék pontosan látni, hogy mit és hova akarnak építeni. Ha ez megvan, akkor kezdeményezik, hogy vegyék le a Városligetről a változtatási tilalmat - közölte.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester azt mondta, úgy születtek meg a beépítések, hogy senkit nem kérdeztek meg, építési területnek kezelték a Városligetet. A terület zöldfelülete védelemre szorul, és erre alkalmas a változtatási tilalom - tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte, hogy a közfejlesztési tanács jó intézmény, sok kérdésben egyezségre jutottak a kormánnyal, de a Városliget nem tartozik ezek közé. A főváros és a kormány másként tekint erre a beruházásra. Azt mondta, úgy gondolja, hogy ez egy olyan ügy amit nem tudnak konszenzussal megoldani. Nincsenek közeledő álláspontok, ezért szültetett ez az előterjesztés - közölte a főpolgármester.

Változtatási tilalom a helyi építési szabályzat - jelen esetben a városligeti építési szabályzat - készítésének, illetve módosításnak időszakára, annak hatálybalépéséig, de legfeljebb három évre rendelhető el. Az ez alá eső területen nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani .

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i ülésén határozott arról, nem támogatja, hogy a Liget projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia. A testület akkor felkérte Karácsony Gergelyt, hogy indítsa meg a hatályos városligeti építési szabályzat azon rendelkezéseinek módosításához szükséges eljárásokat, amelyek "a Városliget közpark jellegének visszafordíthatatlan károsítását jelenleg lehetővé teszik".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!