Göcsej napja - Túrák, kulturális programok szombaton

Kultúra, 2020.10.15

Élménypontokon, természetjáró és kulturális programokon mutatják be a tájegyegység értékeit, jellegzetességeit és hagyományait szombaton a Göcsej napja - Aranyló Göcsej elnevezésű egésznapos rendezvényen.

A Göcseji Dombérozó Egyesület nyári programsorozata a járványhelyzet miatt idén elmaradt, ezért őszi "dombérozásra" invitálják az érdeklődőket - mondta el az MTI-nek Magai Ágota főszervező és ötletgazda.

Szombaton megnyitják a családi gazdaságok, helyi üzemek kapuit, a látogatók szervezett kerékpár- és gyalogtúrákon, vagy az előre jelzett időpontokban egyénileg kereshetik fel az élménypontokat - ismertette a részleteket.

Szeptember 17-én, 8 órakor a dobronhegyi Balázsfai-hegyről körtúra indul: a Sümegi pincénél bemutatják a Balázsfa-Öreghegy megmentéséért létrehozott alapítványt, Pálfiszegen, Salamon Sándor asztalosműhelyében dombérozó logót készítenek. Kustánszeg-Paraszán dióból és cukorból készült pörkölttortával várják a látogatókat, a kustánszegi tájházban a múltidéző helytörténeti kiállítást lehet majd megtekinteni.

A csonkahegyháti családi gyümölcsösben aszalványok, lekvárkülönlegességek, gesztenyelekvár és birsalmasajt kerül majd az asztalra. Milejszegen olajsajtoló üzem működik, a túrázók itt tökmagolajjal készült édességeket kóstolhatnak, megismerhetik a tökmagolaj felhasználási lehetőségeit és az olajkészítés folyamtatát - sorolta az élménypontok programjait Magai Ágota. Petrikeresztúron menetlevéllel járhatják be a Pataktól-patakig tanösvényt a túrázók, az állomásokon elhelyezett képek, leírások Göcsej jellegzetességeiről - többek közt népviseletéről, gasztronómiájáról - adnak keresztmetszetet. A faluban kerékpártúrát is szerveznek, a bérelhető bicikliket a regisztrált résztvevők ingyenesen vehetik igénybe. A tájház udvarán terménybemutató kiállítás nyílik, lesz pogácsasütés és mesteremberek útmutatásával lehetőség nyílik nemezelésre, agyagozásra is. Nagylengyelben átadják a Göcsej Napok irodalmi- és a fotópályázatának díjait és felavatják a Göcsej Parkot: a táblával, címerrel és felirattal ellátott oszlopok a falvak földrajzi elhelyezkedését jelzik. Göcsejt hetvennél több település alkotja, a szervezők reményei szerint évről évre több oszlop kerül majd a parkba. A programot Dobronhegyen, a Kandikó Vendégházban Takács Eszter és a Molazzter koncertje zárja. A zenekart Monostori János zeneszerző-billentyűs-kőfaragó és Takáts Eszter dalszerző-előadóművész a pandémiai ideje alatt alapította. Az esten Polgár Péter Karáth Anita szövegeire írt dalaival lép fel. Szeptember 24-én Szentkozmadombján a Faluhát terasz elnevezésű egésznapos programon a NKA (Nemzeti Kulturális Alap) pályázati támogatásával fotó és képzőművészeti kiállítás nyílik, irodalmi és zenei összeállítások hangzanak el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!