Gyermekrajz-, szépírói és kreatív pályázatot hirdet az FKF Nonprofit Zrt.

Kultúra, 2018.06.14

Gyermekrajz- és szépírói pályázatot, valamint idén először a középiskolásoknak szóló kreatív pályázatot hirdet a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint a pályázatok arra hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy a Földet mára teljesen elborítja a műanyaghulladék, amely az emberiség egyik legnagyobb és legvégzetesebb "alkotása". A probléma sürgős megoldásra vár, mert a lebomlási ideje akár ezer év is lehet, és a kár, amelyet az élő szervezetekben, a természetben okoz, felbecsülhetetlen.

A gyermekrajz-pályázat a kreatív és alkotni vágyó gyereknek lehetőséget ad arra, rajzolják le, fessék meg, hogyan néz ki a számukra ideális világ a hulladékok nélkül, hogyan számolhatók fel a Földünkön felhalmozódó óriási szeméthegyek, szemétszigetek.

A pályázatra óvodás gyermekek, alsó és felső tagozatos diákok nevezhetnek rajzzal, festménnyel. A zsűri elnöke Fábián Noémi képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budai Rajziskola tanára. A három fődíjas alkotása a kukásautók oldalára kerül, ezenkívül más értékes ajándéktárgyakat is kapnak a nyertesek és különdíjasok.

A szépírói pályázaton alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok vers, mese, novella, elbeszélő költemény vagy dalszöveg kategóriában mutathatják meg, milyen lehetne egy műanyagmentes világ.

A zsűri elnöke Csukás István Kossuth-díjas író. A díjazottak értékes ajándékokat, oklevelet kapnak, valamint a szépírói pályázat minden pályaműve belekerül egy gyűjteményes kiadványba, a gyermekrajz-pályázat és a kreatív pályázat nyertes alkotásainak illusztrációjával. A nyertes írásművek megjelennek az FKF Nonprofit Zrt. honlapján és Facebook-oldalán is.

A kreatív pályázat kifejezetten a középiskolás generáció figyelmét fordítja a műanyaghulladékok, a műanyagmentes világ és a műanyag mint művészeti alkotás irányába. A pályázók több kategóriában hozhatják létre alkotásaikat: készíthetnek kétperces videót, fotót, rajzot, festményt, írásművet több szépirodalmi műfajban (például mese, vers, novella).

A zsűri elnöke Fábián Noémi képzőművész, a MOME média design tanszékének tanára. A díjazottak értékes ajándékokat kapnak - olvasható a közleményben, amely szerint mindhárom pályázat beküldési határideje október 31. A díjátadót decemberben rendezik meg a Mikulásgyárban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!