Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvény a Göcseji Falumúzeumban

Kultúra, 2015.03.24

Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvényt tartanak vasárnap Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban. Az egész napos program keretében szakemberek mutatják be a gyümölcsfák oltását, metszését.

A szervezők több száz csemetefával készülnek az oltónapra. Az oltáshoz szükséges "vadalanyokat" - a kedvenc vadalma-, vadkörte-, vagy vadcseresznyefáról levágott oltóvesszőket - pedig a látogatók viszik majd magukkal a falumúzeumba - mondta el Darázsi Zsolt, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke a keddi sajtótájékoztatón.

Hozzáfűzte: néhány ritkább őrségi, göcseji fajtákról származó oltóvesszőt az egyesület is ad az oltáshoz. A szakemberek a gyümölcsösökbeli kora tavaszi munkákat - a különböző korú fák felújító metszését, oltását - mutatják be. A falumúzeum gyümölcsfáin végzett munka során azt is megtanítják a látogatóknak, hogy miként lehet egy speciális, áthidaló oltással megmenteni az értékes gyümölcsfát.

A kora tavaszi falumúzeumi rendezvény egyik célja, hogy minél többen megtanulják, elsajátítsák a gyümölcsfa oltás több száz éves módszerét, mert csak így őrizhetők meg a tájegység őshonos gyümölcsfái - hangsúlyozta Darázsi Zsolt.

Felidézte, hogy az 1890-es években készült felmérés pontosan leírja, hogy hány darab gyümölcsfát - almát, körtét, szilvát, meggyet - találtak Göcsejben. Hasonló területen az ezredforduló után végzett kutatás viszont már azt igazolta, hogy 19. század végén összeírt gyümölcsfáknak mindössze 2-5 százaléka maradt meg.

Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője elmondta, hogy a falumúzeumban idén a Göcseji Alma Évét ünneplik, így az "értékadó gyümölcs" valamilyen formában minden rendezvényen jelen lesz. Az év első szabadtéri rendezvényén a bejáratnál almapálinkával, frissen sajtolt almalével fogadják a látogatókat.

A fogadó épületben már elhelyezték a "mindenki almáskosarát". Aki megteheti és lehetősége van rá, gyümölcsöt rakhat a kosárba, aki viszont megéhezik, vagy szeretne elfogyasztani egy egészséges gyümölcsöt, vehet belőle: a cél, hogy soha ne legyen üres a kosár - hangsúlyozta Varjú András.

Beszélt arról is, hogy a tervek szerint a fogadó épület és a malom közötti téren zsibongót építenek majd ki. A tér közepén a Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvényen ültetik el a "göcseji ember almafáját", amelyhez olyan csemetét választottak, amelyik az idők folyamán "tisztességes méretűre" nő majd és egészséges, szép gyümölcsöt terem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!