Háromnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit a felújított paszmosi Teleki-kastély

Kultúra, 2022.09.09

Háromnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit az elsősorban európai uniós forrásokból felújított paszmosi Teleki-kastély. A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő impozáns műemléképület péntek délutáni megnyitóján a román kormány három minisztere: Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Lucian Romascanu kulturális miniszter és Marcel Bolos, a beruházások és európai projektek minisztere is részt vett.

A 18. század második felében épült, barokk stílusú épületegyüttest 1948-ban államosították, a kommunizmus idején a mezőgazdasági termelő szövetkezet használta, majd a rendszerváltás után üresen maradt, és a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonába került. Felújítására az önkormányzat nyert közel ötmillió eurós EU-támogatást.

Ünnepi beszédében Kelemen Hunor úgy vélekedett: Erdély épített öröksége hozzátartozik az itt élők identitásához. "Gratulálnom kell önöknek, mert megmentették a történelmünk egy részét" - idézte a miniszterelnök-helyettes beszédét az Agerpres hírügynökség. A politikus kijelentette: függetlenül attól, hogy kié volt, hogy az évszázadokon át milyen változások tanúja volt, az a fontos, hogy most újraépítették, és nemes rendeltetést kapott azáltal, hogy kulturális központtá, alkotóközponttá alakul.

Lucian Romascanu kulturális miniszter azt hangoztatta, hogy a Beszterce-Naszód megyei hatóságok megértették: kultúra nélkül meglehet, az egyebek sem lesznek tartósak.

Radu Moldovan, a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat szociáldemokrata elnöke az elvégzett átfogó felújítási munkálatok minőségét dicsérte. Megemlítette: a felújítás végső összege 5,2 millió eurót tett ki, az EU pénzforrásait a román kormány és a megyei önkormányzat forrásaival egészítették ki.

A péntek este megnyitott ArtCast Teleki fesztivál programjában kiállítások, filmvetítések, koncertek, borkóstolók, gyermekfoglalkozások, helyi termékek bemutatója, illetve lovas hintós kirándulások is szerepelnek. A rendezvénysorozatot vasárnap este a Kolozsvári Magyar Opera előadása zárja.

A Szászrégen és Beszterce között félúton fekvő Paszmos falu közigazgatásilag Nagysajó községhez tartozik. A 2800 lakosú községben a legutóbbi népszámláláson közel négy százalék volt a magyarok aránya.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!