Háromnapos lesz a 25. Bloomsday idén Szombathelyen

Kultúra, 2019.06.12

A 25. évfordulója alkalmából háromnapossá bővült Bloomsdayjel folytatódnak a nyári kulturális programok Szombathelyen - közölték szerdán sajtótájékoztatójukon az eseménysort szervező AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai.

Parais István, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott, hogy jól sikerült a nyári programok nyitányának is szánt 54. Savaria Nemzetközi Táncverseny, amelynek június 1-jén a szombathelyi AGORA Ifjúsági és Sportház adott otthont, a programok pedig június 14-től három napon át a negyedszázados Bloomsdayjel folytatódnak, majd minden nyári hétvégére kínálnak programokat.

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt 25 év során mindig akadt, aki felkarolta a Bloom-nap megrendezését, amely most már hozzátartozik Szombathelyhez, James Joyce világhírű regénye nyomán pedig ma már nem kérdés, hogy az Ulysses főhőse, Leopold Bloom, vagyis Virág Lipót szombathelyi származású.

Koczka Tibor, (Fidesz) Szombathely alpolgármestere kiemelte: idén először amerikai mintára rendezik meg a BloomsdayRun éjszakai futást, amelynek kiinduló pontja és végpontja is a Fő téri ház falából kilépő Joyce szobornál lesz.

Prieger Szabolcs, az AGORA igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Bloomsday hagyományos eseményei sem maradnak el, lesz jubileumi pecsételés, felolvasás és lesznek koncertek is. Kapcsolódó programként három napon át Food Truck Show Szabadtéri gasztronómiai fesztivált is rendeznek a vasi megyeszékhely főterén, melynek kínálatában az ír ízekkel és italokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Hozzáfűzte: pénteken a Zsidó Kultúra Házában megnyílik egy fotótörténeti kiállítás, a főtéri rendezvényszínpadon pedig a Holdosi Attila - Újvári Tímea-duó, a River Runners, a DLRM és a Firkin koncertjei váltják egymást.

Felsorolása szerint szombaton az AGORA Savaria Filmszínházban ír filmnap veszi kezdetét, a főtéri színpadon ír dalokat és táncokat mutatnak be helyi duók és együttesek, a Szombathelyi Képtár - ÍróKéz Galériában pedig megnyílik a Buharov testvérek tárlata. A programok vasárnap is folytatódnak maratoni Ulysses-felolvasással, ír táncoktatással, angolszász rockzenével, valamint este a Station U2 tribute zenekar koncertjével.

A szervezők ismertetése szerint június 21-22-én a hagyományokat követve a szombathelyi Csónakázó-tó környékén rendezik majd meg a Szent Iván-éji Vigasságokat amelyre 25-30 ezer embert várnak. Június 23-29. között ismét lesz Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs tábor, amelynek blues napján, június 27-én neves amerikai blueszenészek lépnek fel. Július 6-tól szeptember 3-ig szombatonként zajlanak a Muzikum Promenád programjai a Savaria Múzeum parkjában olyan helyi fellépőkkel, mint a Báró Akusztik Blues Trió vagy a Savaria Kvartett, illetve a Boglya Népzenei Együttes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!