Hat nagyszínpadi bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház az új évadban

Kultúra, 2022.08.23

Hat nagyszínpadi - ebből öt bérletes - bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház a most induló új évadban a teátrum megújult épületében - közölte a színház kedden közleményben az MTI-vel.

Az első bemutatót szeptember 23-án tartják: a névadó Szigligeti Ede leghíresebb művét, a Liliomfi című komédiát láthatják a nézők. Az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója.

Novemberben lesz az évad második bemutatója, David Saidler A király beszéde című szellemes, elegáns, humorban gazdag színműve. Az előadást a fiatal Dicső Dániel rendezi, aki filmrendezőnek tanult, de már jelentős színházi sikereket mondhat magáénak. A készülő előadást a kort megidéző dokumentumfilm-részletekkel gazdagítják.

Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusoperáját januárban mutatják be Eszenyi Enikő rendezésében. Márciusban lesz a premierje Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájának. A Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című kisregényéből született színpadi művet Csiszár Imre rendezi.

Végül áprilisban Moliére A fösvény című darabját mutatják be Mucsi Zoltán főszereplésével és Szabó Máté rendezésében, akit a szolnoki közönség régebbi rendezéseiről - A szecsuáni jólélek, Sose halunk meg - már jól ismer.

A színház tájékoztatása szerint az Ágacska című bérleten kívüli nagyszínpadi bemutatóval a gyerekeket várják, a Színműhelyben pedig a New York-i komédiát viszik színre Szurdi Miklós rendezésében.

Műsoron marad a tavalyi évadból az Antigoné, az Őszi szonáta és Az öldöklés istene. A Bakaruhában a Déryné programon belül továbbra is a Színműhely repertoárjában marad, valamint a Névtelenül című darabot is ismét műsorra tűzik.

Az öldöklés istene című előadással szerepelnek a szombaton kezdődő nyíregyházi Vidor fesztiválon, a Sirály pedig Budapesten, a Városmajori Színházi Szemlén "vendégeskedik" szeptember 10-én.

Mint írták, a társulat izgatottan várja az első próbákat, és hogy újra "régi-új" játszóhelyén fogadja nézőit. Az új évadban vendégek és új társulati tagok is érkeznek. A vendégművészek között lesz Mucsi Zoltán, Kaszás Mihály, Csákvári Krisztián, Biró Panna és Hajdu Tamás Miklós. A társulathoz csatlakozik Cseke Lilla Csenge és Polgár Kristóf.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a jegyirodát a színházzal szembe költöztették. A nézők a tavalyi bérleteket a színház évadnyitójáig, augusztus 23-ig tudták megújítani, de szeptember 23-ig van még lehetőség bérletet választani a szabad helyekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!