Hat zeneszerző művei szólalnak meg az Orosz Zenei Fesztiválon

Kultúra, 2019.05.16

Hat zeneszerző művei szólalnak meg az idei Orosz Zenei Fesztiválon október 7. és 13. között Budapesten és Debrecenben.

Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta: idén is változatos programmal várják a közönséget a fesztiválon, amelyen fellép mások mellett Fokanov Anatolij operaénekes, a Kruppa Vonósnégyes, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, a Kodály Kórus Debrecen, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Pregun Tamás és Palojtay János zongoraművész.

Mint mondta, a tavalyi fesztiválon az összes koncertet Rahmanyinovnak szentelték, idén viszont minden egyes hangversenyen más és más szerzőt állítanak a középpontba, emellett az előadások különböző műfajokat képviselnek majd: lesz zenekari est, zongorakoncert, kamarazene, dalest és irodalmi est is.

Ismertetése szerint a fesztivál nyitányaként Prokofjev művei szólalnak meg a Zeneakadémia Nagytermében, utána három napig az Orosz Kulturális Központ ad otthont a kisebb koncerteknek, ahol többek között Muszorgszkij és Rimszkij-Korszakov művei csendülnek fel, egy orosz guszliegyüttes pedig az orosz népzenébe ad bepillantást tradicionális pengetős hangszerei segítségével. A fesztivál zárásaként a debreceni Kodály Kórus Csajkovszkij Vesperását adja elő a Szent István-bazilikában.

A művészeti vezető szerint a fesztivál egyik célja, hogy az ismertebb orosz remekművek mellett kevésbé ismert, de ugyanolyan értékes műveket is bemutassanak a közönségnek. Így olyan csemegék is lesznek a fesztiválon, amelyekkel itthon ritkán találkozhat a közönség - mutatott rá, példaként említve Rimszkij-Korszakov dalestjét.

Kitért arra, hogy a koncertek mellett az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum kiállítása is látható lesz a fesztivál keretében.

A fesztiválnak Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ ad otthont, Debrecenben a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom lesz a koncertek helyszíne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!