Idei lemezével tér vissza októberben Budapestre Paul Gilbert

Kultúra, 2019.09.17

Behold Electric Guitar című, tavasszal megjelent új lemezével tér vissza Budapestre Paul Gilbert. A Mr. Big és a G3 egykori gitárosa október 4-én az Analog Music Hall színpadán lép fel zenekarával.

Paul Gilbert legutóbb idén áprilisban járt Magyarországon, akkor egy különleges, magyar ritmusszekcióval kiegészített mesterkurzust tartott. Azóta jelent meg a Behold Electric Guitar című anyag, amelyen tizenkét új - egy kivételével instrumentális - dal szerepel - közölte a szervező Livesounds kedden az MTI-vel.

A gitáros tavaly költözött az Oregon állambeli Portlandbe, ahol igyekezett kapcsolatot teremteni a környék legjobb zenészeivel, hogy velük vegye fel új lemezét. Az albumon Brian Foxworth dobol, Asher Fulero billentyűs hangszereken játszik, a New Orleansból beugrott Roland Guerin pedig basszusgitározik. A felvételek a legendás hangmérnök és producer, John Cuniberti irányításával zajlottak, ő az úgynevezett "egymikrofonos" felvételek szakértője. A zenekar egyszerre, egyben rögzítette a dalokat.

A munka nem nélkülözte a drámai fordulatokat: Brian Foxworth a kimerültségtől összeesett a stúdióban, és a mentők vitték el. Bár azóta szerencsére teljesen felépült, a felvételekkel nem lehetett várni, így helyére két dobos, a portlandi Reinhardt Melz és a seattle-i Bill Ray ugrott be.

"Korábban nem gondoltam volna, hogy egy gitár képes lehet úgy kezelni egy dallamot, ahogy egy énekes tudja ezt megtenni. Ezt először néhány éve próbáltam meg, a Stone Pushing Uphill Man idején. A dallamok lejátszása azon a lemezen igazi kihívás volt, amit a felvételek utólagos szerkesztésével, kiegészítésével oldottam meg, mert máshogy nem ment. Nagyon örülök, hogy most úgy sikerült élőben rögzíteni ezeket a dalokat a stúdióban, ahogy megálmodtam őket" - idézte a közlemény Paul Gilbertet.

Gitárja alsó szarvára ráerősítettek egy erős mágnest, ami megtartotta Gilbert krómozott acél slide gyűrűjét, így bármikor képes volt azt villámgyorsan felvenni és használni.

Friss lemezének most őszi európai turnéján Asher Fulero lesz a billentyűs, Timmer Blakely a basszusgitáros és Bill Ray a dobos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!