Idén a pásztoroké a főszerep a Kecskeméti Népzenei Találkozón

Kultúra, 2020.09.08

Harmincadik alkalommal várják a szervezők a népzene iránt érdeklődő közönséget a Kecskeméti Népzenei Találkozón szeptember 17. és 20. között, amelynek középpontjába idén a pásztorok zenei kultúrájának bemutatása áll.

"A magyar társadalomban két olyan társadalmi réteg volt a történelem során, amelyik a többségi társadalmat ellátta hangszeres zeneszolgáltatással: az egyik a cigányság, a másik a pásztorság volt" - mondta el Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, az esemény művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A népzenész hozzátette: a pásztorok kezében maradtak fent azok a hangszerek, amelyek a vonós zenekultúra térnyerése előtt egész Európa hangszeres zenéjét meghatározták. Ezért hívjuk a furulyát, a dudát, egyes régiókban a klarinétot vagy a tárogatót is pásztorhangszereknek - mondta Agócs Gergely hozzáfűzve, hogy ezért a kerek évfordulón a pásztorok köré csoportosuló zenei értékeket állítják a Kecskeméti Népzenei Találkozó fókuszába.

A rendezvényen négy napon át hagyományőrző mesterek, autentikus népzenei programok, táncház és szabadtéri rendezvények várják a közönséget, az iskolákban rendhagyó népzeneórákat tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!