Ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiája lesz Debrecenben

Kultúra, 2019.07.03

Húsz országból csaknem kétszáz fiatal érkezik az ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiájára, amelyet július 14. és 23. között tizenkilencedik alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Kara - közölték a szervezők az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján.

Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója hangsúlyozta: a rendezvényre idén is érkeznek diákok Európán kívüli országokból is. Kínából, Japánból, Hongkongból, Izraelből, Indonéziából, Mongóliából, Kolumbiából, Tunéziából, Chiléből, Costa Ricából és az Egyesült Államokból is jönnek fiatal tehetségek.

A 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra várják az ifjú muzsikusokat, akik a hárfától a vonós és fúvós hangszereken át az ütőhangszerekig csaknem húsz hangszeren mélyíthetik el tudásukat - mondta a művészeti igazgató.

Az 5-10 napos kurzusokat neves hazai és külföldi művészek tartják. Először kapcsolódik be a nyári akadémia munkájába Hans de Jong világhírű szaxofonista, az antwerpeni zeneakadémia tanára és Manel Ramanda spanyol ütőhangszeres professzor. Az oboa mesterkurzust Sanja Romic, a Balkán fiatal generációjának egyik legaktívabb oboistája tartja, a legfiatalabb mesteroktató pedig Pálfalvi Tamás trombitaművész lesz - tette hozzá Váradi Judit.

A korábbi évek nagy sikerű kurzusait követően az idei akadémián is részt vesz a Debrecenből elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág. Az amszterdami zeneakadémia tanára a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat. A mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn című sorozat keretében ingyenes koncerteket adnak majd a zeneművészeti karon és idén is újjáalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester irányít.

Lakatos Péter, a zeneművészeti kar dékánja közölte: a világzenekar tagjai július 23-án a Kölcsey Központban adnak hangversenyt, majd július 24-én Budapesten, a Városmajorban, másnap pedig Bécsben, a Minorita templomban lépnek fel.

A program részeként idén is megrendezik az Európában is egyedülállónak számító kortárs zenei énekversenyt, amelyen 20. és a 21. századi műveket adnak elő a hallgatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!