Ismét megrendezik a bukovinai folklórfesztivált

Kultúra, 2022.07.23

Két év szünet után ismét megrendezik Bonyhádon a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált, amelyen augusztus 5-től 7-ig az anyaországból és a határokon túlról érkező székely hagyományőrző együttesek mellett lengyel és román csoportok lépnek fel.

A folklóresemény 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A mostani, 33. találkozóra 34 együttes érkezik - mondta Illés Tibor, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek. Hozzátette: Ukrajnából ezúttal nem jönnek vendégek.

"Mindenki számára öröm, hogy a külhoniak szép számmal vesznek részt az eseményen, három szerbiai településről - Hertelendyfalváról, Székelykevéről és Pancsováról - érkeznek székelyek, Erdélyből Madéfalva, Déva, Csernakeresztúr, Marosludas csoportjai jönnek el a fesztiválra" - tette hozzá.

Mellettük 23 hazai együttes, valamint a romániai Sadovából a Flori de Bukovina, Campulung Moldovanesc-ből a Piatra Soimuli nevű csoport, a lengyel Boleslawiecből a a Jutrzenka táncegyüttes, Zbylutówból a Dunawiec énekkar vesz részt a találkozón.

Az augusztus 5-i megnyitón a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban mások mellett a székelykevei citerások, a marosludasi Hajdina Kulturális Egyesület táncosai, a madéfalvi fúvószenekar játszik, és színpadra lépnek a II. Nyisztor Bertalanné Bukovinai Székely Népdaléneklési Verseny díjazottai. Augusztus 6-án utcai felvonulást, majd a Kaszinókertben folklórműsort és táncos mulatságot rendeznek a fesztiválra érkező csoportok részvételével. A program harmadik napján Bonyhád környéki településeken lépnek fel a hagyományőrző együttesek.

Az eseményt, amelyen a soknemzetiségű Bukovinából a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak, 1990 óta rendezik meg minden alkalommal több helyszínen. Idén Bonyhád mellett egy lengyel és egy román település ad majd otthont folklórprogramoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!