Januárban nyílik Francois Pinault új párizsi kortárs művészeti múzeuma

Kultúra, 2020.10.08

Januárban, a tervezettnél néhány hónappal előbb megnyitja Francois Pinault milliárdos műgyűjtő Párizs szívébe tervezett kortárs művészeti múzeumát, amelynek építési munkálatai tavasszal a koronavírus-járvány miatt leálltak.

A párizsi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen felújított és átalakított egykori 19. századi épületében január 23-án nyílik meg az új kortárs művészeti múzeum.

"A megnyitóval a kortárs művészeteteknek szentelt európai intézmények palettája fog bővülni, és a 2020-as nehéz év után hozzá fog járulni a párizsi kulturális élet újjászületéséhez" - írta Francois Pinault a gyűjteménye által kiadott közleményben.

A Louvre és Pompidou Központ között található régi árutőzsde teljesen kör alakú épületét a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei szerint alakították át kortárs művészeti múzeummá egy hatalmas, 29 méteres átmérőjű és 9 méter magas belső betongyűrűt beépítve, mintegy 160 millió eurós költséggel.

Az átalakítás március 9-én fejeződött be, akkor kezdődtek az épület körüli területrendezési munkák és a műtárgyak installálása, ez azonban naponta mintegy 200 ember jelenlétét igényelte, ami a koronavírus-járvány nyomán elrendelt kijárási korlátozások miatt rövidesen lehetetlenné vált.

A szegény breton családból származó Francois Pinault a világ egyik legjelentősebb műgyűjtője, a legfontosabb 20. századi és kortárs alkotók munkáit felvonultató kollekciója csaknem négyszáz művésztől több mint 10 ezer darabot számlál. A francia milliárdos korábban Velencében nyitott több kiállítóhelyet, a Canal Grande partján álló Grassi-palotában és az egykori vámhivatal épületében (Punta della Dogana), a legnagyobb múzeuma azonban a több mint 10 ezer négyzetméteres alapterületű párizsi Bourse de Commerce lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!