Jégzenei fesztivál várja az érdeklődőket az olasz Alpokban

Kultúra, 2019.01.09

Színházzá alakítottak ki egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.

A heti négy koncerten a zenészek egytől egyig jégből készült hangszereken játszanak. A 200 fős igluszínházat jégből vájták ki a Tonale-hágónál, egy Lombardia és Trento tartományok határán fekvő alig kétezer fős településen, ahová olyan közönséget várnak, amely dacolva a zord hideggel párnákat, takarókat visz a síliftekkel megközelíthető színházba.

A jégkunyhó-színházteremben játszani a zenészek számára is kihívás, mivel kesztyűben kénytelenek megszólaltatni az ütőhangszereket és leheletük gyakran ráfagy a hegedűkre, csellókra, gitárokra.

A fesztivál alapítója Tom Linhart amerikai művész, aki már tíz éve készít hangszereket jégből és 2019-ben végre valóra válthatta álmát, hogy jégből csarnokot formáljon a hegytetőn, ahol koncerteket lehet rendezni.

A 2019-es fesztiválon dzsessz- és klasszikus koncertekkel várják az érdeklődőket, neves zenészek játszanak azokon a jégből készült hangszereken, amelyeken Tim Linhart alkotott.

"Nagyon örülünk annak, hogy helyet adhatunk ennek a fesztiválnak, amelyhez hasonló nincs az Alpok térségében. Valami különlegeset tudunk nyújtani vendégeinknek, akik ezt a térséget választották szabadságuk eltöltéséhez" - idézte Michele Bertilini helyi idegenforgalmi illetékest a fesztivál honlapja.

Heti négy koncertet tartanak, csütörtökönként és szombatonként. Csütörtökönként a hat zenészből álló jégzenei együttes játszik népzenét és klasszikus zenét. Szombatonként dzsessz, pop- és rockzene, valamint tradicionális zene szerepel a programban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!