Jon Fosse Én vagyok a szél című művét mutatják be a TRIP Hajón

Kultúra, 2020.10.12

Jon Fosse ritkán játszott, Én vagyok a szél című művét mutatják be a TRIP Hajón hétfőn; az előadás a szerző szövege alapján készült, a tánc, a kortárs zene és a vizuális művészetek eszközeinek felhasználásával.

Jon Fosse művét Domsa Zsófia fordította, a produkciót Szabó K. István rendezésében láthatja a közönség. A Szkéné Színház, a TRIP Hajó és a Transzformáció Alapítvány közös előadását Kovács Ágnes Anna színművész emlékének ajánlják - olvasható a TRIP Hajó MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, alig-alig tűnnek fel a magyar színpadokon Jon Fosse dramatikus szövegei, pedig a kortárs norvég irodalom egyik emblematikus alakjáról van szó, aki munkásságáért 2015-ben elnyerte az északi országok legfontosabb művészeti elismerését, az Északi Tanács Irodalmi Díját. Drámái, amelyek rendre egy messzi, kopár tengerpartra kalauzolnak, egyszerre igyekeznek megragadni a belső és külső tájakat: a sziklákkal barázdált kietlen vidék képe, a bonyolult időkezelés és az absztrakt, pszichologizáló szövegfolyam mind-mind az intenzív érzelmi világ megteremtésének költői eszközei. Nyelvének zeneisége egyfajta partitúrává alakítja a történet sorait, ez a partitúra pedig minden előadásban másként szólal meg - fogalmaznak.

Jon Fosse szerint amiket ír, azok dallamoknak is nevezhetők. "Ezt a dallamot el lehet énekelni különböző nyelveken, és elénekelhetők népdalként, rockként vagy klasszikusként. Sokféleképpen működhet, amíg a dallam ott van!" - idézi a szerzőt a közlemény.

Szabó K. István először dolgozik a Szkénével, rendezéseivel magyarországi és erdélyi színházakban is találkozhatott a közönség. Az elmúlt évek során számos romániai színházban rendezett, de megfordult Németországban és az Egyesült Államokban is. Az Én vagyok a szél bemutatójára több éve készül Szorcsik Krisztával és Fazakas Júliával, akik a tavalyi évadban már bemutatkoztak a Szkéné közönségének.

A Fosséra jellemző nyelvi-ritmikus komplexitásból is következik a produkció összművészetisége: Szabó K. István zeneszerzőnek Cári Tibort kérte fel, az elsősorban improvizációkra épülő koreográfiáért pedig Böjti Natália, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója felel - áll a közleményben.

Mint írják, az alkotócsapat első közös munkája októberben két alkalommal, 12-én és 13-án, este 19 órától látható a TRIP Hajón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!