Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron

Kultúra, 2023.11.15

Jovián György Munkácsy Mihály-díjas erdélyi magyar festőművész, grafikus munkáiból nyílt kiállítás szerdán este a kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában.

Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron A Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Művészeti Múzeum által szervezett tárlat a szilágysomlyói születésű művész első önálló kiállítása a múzeumban.

A Bánffy-palota földszinti termeiben berendezett tárlat megnyitóján Lucian Nastasa-Kovács múzeumigazgató köszöntötte a közönséget, és az 1982-ben Budapestre települt festőművész nagyváradi és bukaresti éveit idézte fel.

Grezsa Csaba főkonzul köszöntő beszédében úgy fogalmazott, a tárlat címe - Omnis rerum memoria - az elmúlásra, az időhöz való viszonyra emlékeztet. "Valahogy úgy tekintünk sokszor a történelemre, meg mindenféle memóriára, mint olyan dologra, ami lezárult, már nem módosítható, nem a miénk, vagy ha a miénk is, akkor már csak az emlékeinkben" - mutatott rá.

Hozzátette, a művészet, műalkotás révén ki lehet lépni ebből "az időbeli meghatározottságból". Milan Kundera Halhatatlanság című regényére is utalva kifejtette: bár az elmúlás fölött nincs hatalmunk, a művészet időtlenségébe, időtől való függetlenségébe beleszólásunk lehet.

Selmeczi György zeneszerző megnyitó beszédében rámutatott: Jovián György napjaink egyik legnagyobb festője, művészetét illik ismerni, világlátását értelmezni. Monográfusát, Zuh Deodáthot idézte, aki szerint "Jovián végletekig terjedő módon megszállottja a festészeti munkának, a festészeti eljárásoknak, az ábrázolás kihívásainak, és ugyanakkor e kihívások történetének". Műveibe egyszerre épültek be az általa megfigyelt társadalmi rétegek, és az ezekkel szembeni távolságtartás, a festészetre egyfajta szent vagy szakralitást hordozó ügyként tekint.

A méltató felidézte a művész különböző alkotói korszakait, ciklusait, és úgy vélte, Jovián alkotásaival a nézőt megállásra, gondolkodásra akarja bírni. "Művészetének célja a profán világban jelentkező szakralitás újbóli érvényre juttatása" - fogalmazott Selmeczi György.

Hozzátette, Jovián megtiszteli nézőjét azzal, hogy "feltételez részéről némi szellemi igényességet", azt, hogy kíváncsi a festő szándékaira. Ahelyett, hogy leereszkedne hozzá, "Jovián fittyet hány a szervilizmusra, ő a nézőt emeli föl a műalkotás szintjére" - hangsúlyozta Selmeczi György, hozzátéve: Jovián műveinek megértéséhez "végtelen empátiára van szükség".

A megnyitón jelenlévő Jovián György elmondta: megtiszteltetés számára, hogy a kolozsvári Bánffy-palotában állíthat ki, hiszen ez magyar és román művészi körökben is nagy elismerést jelent.

A rendezvényen a nemrég a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Selmeczi György szólókantátája hangzott el Covacinschi Yolanda, Szabó Adorján, Jakabffy Edina és Jakabffy Kristóf előadásában.

A kiállításon a festő különböző ciklusaiból származó művek mellett egy Jovián Györgyről készült portréfilm és album is megtekinthető. A tárlat december 3-áig látogatható.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron Jovián György festőművész műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!