Jövőre ismét eljön Budapestre a svédek dalszerző tábora

Kultúra, 2018.11.21

Az idén év elején tartott első Budapest Songwriting Camp sikere után 2019 februárjában ismét megszervezik a svéd kezdeményezésre született dalszerző tábort a magyar fővárosban.

Újra érkeznek Budapestre zeneszerzők és szövegírók a világ különböző pontjairól, köztük az Egyesült Államokból, Mexikóból, Írországból és Szingapúrból. A svédek nyolc magyar dalszerzőt hívtak meg a jövő február 20-tól 23-ig tartó eseményre - közölte az esemény fő támogatója és szervezője, az Artisjus szerdán az MTI-vel.

Az ABBA-tag Björn Ulvaeus és a világsztárokkal dolgozó dalszerző-producer, Niclas Molinder kezdeményezésére született Songwriting Camps 2015 óta rendez dalszerző táborokat. A rendezvénynek addig csak Stockholm, London, Párizs és idén Budapest adott otthont.

A svéd szervezőcsapat a hazai dalszerzők közül Jónás Verát, Závodi Marcelt, Kamau Makumit (Mary Popkids), Petruska Andrást, Kozma Katát, Fóris-Ferenczi Gábort (Carbonfools), Várallyay Petrát és az NB hiphop formáció énekesnőjét, Péterffy Lilit kérte fel a közreműködésre. Nekik olyan sztárszerzőkkel lesz lehetősége a közös munkára, mint a Mind the Gap című számot jegyző Will Simms vagy az ázsiai régió egyik sokat foglalkoztatott szerzője, Ken Chong.

"A dalszerzés világszerte egyre inkább az együttműködésről szól. Nekünk annyi a dolgunk, hogy összehozzuk a közép-európai dalszerzőket egymással és a külföldi alkotókkal. A többiről gondoskodik az ő szabad, nyitott, kreatív közösségük" - fogalmazott Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója.

A budapesti tábor egyik célja, hogy az inspiráló nemzetközi közegben világszínvonalú magyar zenék szülessenek, és olyan kapcsolatok épüljenek, amelyekkel a magyar szerzők könnyebben érvényesülhetnek a globális zenepiacon. Mint a közlemény kiemelte, a svéd szervezésű tábor azért jelenthet valódi ugródeszkát, mert a skandináv országot a világ legnagyobb zeneexportőrei között tartják számon. Számos nem svéd világsztár előadó mögött is svéd szerző, producer állt egy-egy sláger készültekor, mások mellett Britney Spears, Lady Gaga, Madonna, a U2 vagy a Backstreet Boys köszönhet számos sikert az észak-európai nemzet zeneipari tehetségeinek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!