Jubileumi Jazz Showcase a Müpában

Kultúra, 2022.01.28

Immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjét, a Jazz Showcase-t február 4-től 6-ig a Müpában.

A tehetségkutatót a járvány miatt tavaly csak a képernyőkön keresztül követhették a műfaj rajongói, idén azonban ismét személyesen várják a nézőket a tehetséges fiatal dzsesszcsapatok bemutatkozására és a nemzetközi sztárok esti nagykoncertjeire. Színpadra lép Dan Bárta és a Robert Balzar Trio, a Cadotsch/Downes/Donkin/Maddren kvartett és Aga Zaryan - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a 2008-ban indított sorozat célja, hogy támogassa a hazai dzseszutánpótlást. A korábbi években bemutatkozott tehetségek napjainkra a színtér fontos előadóivá váltak, sikertörténetük példával szolgál a szárnyaikat most bontogatók számára.

A háromnapos eseménysorozat délutánjain hat ígéretes fiatal zenekar verseng a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri és a közönség szavazataiért. A háromnapos dzsesszfiesta házigazdája Jazzkovács László.

A versenybe szálló hat együttes tagjai kisebb klubfellépéseken már bizonyították rátermettségüket. A negyvenöt perces, ingyenes koncertet adó formációk tagjai hangszerük kiemelkedő zenészei, a Müpába kiforrott, kész produkcióval érkeznek.

Bemutatkozik a dzsesszt hiphoppal és funkkal színesítő Ocsovay Damján Trió, a magyar népdalkincset és a latin ritmusokat a zenéjébe olvasztó Danyi Diána Quintet, de fellép a Hangulatkoncertek visszatérő fellépőjeként ismert Jónás Rezső bandája, vagyis a Reggie Jonas Jr. Trio is. Ugyancsak zenélni fog a tavaly alakult, és az év fiatal jazz-zenésze verseny közönségdíját elnyerő Bangó Adrienne Quartet, az újragondolt dzsessz standardeket és saját dalokat egyaránt játszó Orbay Lilla Quintet, valamint a klasszikus trombitásként induló fiatal tehetség ötöse, a Tűzkő Salamon Quintet. A nézők a formációkra online és a helyszínen is leadhatják voksaikat.

Az esti nagykoncerteken a Fesztivál Színházban ezúttal a V4-országokból érkező, nemzetközi szinten ismert zenekarok várják a közönséget. Az első napon, február 4-én pénteken Dan Bárta cseh énekes és a vele több mint egy évtizede sikeres Robert Balzar Trio zenél, szombaton Lucia Cadotsch Berlinben élő svájci énekesnő formabontó stílusának köszönhetően gyorsan népszerűvé vált kvartettje, a Cadotsch/Downes/Donkin/Maddren ad műsort, míg a zárónapon a lengyel dzsessz többszörös platinalemezes first ladyje, Aga Zaryan lép fel.

A 15. születésnapját ünneplő eseménysorozat alkalmából a Müpa 15+1 részes, podcast formában elérhető beszélgetéssorozattal jelentkezik Bebop címmel, amelyben Náray Erika az elmúlt évek Jazz Showcase-eihez kapcsolódó, a dzsessz világában megkerülhetetlen művészekkel beszélget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!