Júniusban rendezik a Duna Karnevált

Kultúra, 2019.05.22

A Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes mellett kilenc ország mintegy kétszáz művészének fellépésével június 8. és 16. között rendezik meg a 24. Duna Karnevált Budapesten.

Az idei rendezvényre Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Dél-Afrikából, Grúziából, Lengyelországból, Oroszországból, Törökországból és Szerbiából érkeznek a felnőtt és gyerek néptánccsoportok - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A budapesti Szent István-bazilika előtti téren délutánonként koncertek és táncházak várják a közönséget, esténként pedig látványos gálaműsorokkal mutatkoznak be a meghívott magyar és külföldi együttesek. Fellép mások mellett Pál István "Szalonna" és Bandája, az EthnoRom, a Szilvási Gypsy Band és a Fitos Dezső társulat.

A Szent István térre érkezik majd pünkösd vasárnapján a Petőfi térről induló karneváli felvonulás, amely a belváros leglátványosabb helyszíneit érintve közös ünneplésben ér véget mintegy ezer táncos és zenész részvételével. Az esti Pünkösdi Karnevál táncképeiben a termékenységvarázslás ősi tradíciója mellett megjelennek a 16. századra visszavezethető pünkösdi népszokások tánc- és zenei hagyományai, a pünkösdi király- és királynőválasztás.

A gálaműsort június 12-én tekintheti meg a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A műsor első részében a külföldi táncegyüttesek mintegy 150 művészének közreműködésével Világkarnevál című látványos tánckoncert lesz látható. A második részben a Duna Művészegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével mutatják be a Bartók & Folk című előadást, amely Bartók Béla és a paraszti világ kapcsolatát dolgozza fel sodró lendületű, látványos kompozícióban.

Az idén először megrendezett I. FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsorában a legelismertebb hazai gyerek néptánccsoportok - a Bartina, az Alba Regia, a Forrás és a Jászság - mellett a résztvevő országok - Lengyelország, Oroszország, Bulgária, Szerbia és Törökország - gyermekcsoportjai mutatkoznak be.

Az eseménysorozat rendezője a Duna Művészeti Társaság és az Esztrád Színház.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!