Kalotaszegi találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson

Kultúra, 2021.08.02

Kalotaszeg gyöngyei címmel országos találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóházában.

Az egész napos eseménysorozat, amely védettségi igazolvány nélkül látogatható, a Kalotaszegi barangolók - a gyöngyök világában című, népi ékszereket és viseletdarabokat bemutató kiállítás és Pauer Dániel Élménymorzsák Kalotaszegről című fotókiállításának megnyitójával veszi kezdetét az egyesület alkotóházában - tájékoztatta Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület hétfőn az MTI-t.

A megnyitók után néprajzi előadások várják a látogatókat: Doktor László etnográfus, koreográfus; Katona Edit, a Magyar Néprajzi Múzeum textil- és viseletgyűjteménye főmuzeológusa, valamint Kiss Gabriella népi ékszerkészítő, népi iparművész lép pódiumra.

Műhelyfoglalkozások lesznek gyöngyfűzők, népi iparművészek irányításával, az alkotóház udvarán pedig gyerekeknek tartanak programokat.

Este rendezik a Kalotaszegi kincsei gálát az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes székházában, a Lukács Mozgóban, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, de az Ezerjó FolKertben élőben is követhetik az érdeklődők az eseményt.

Az esten fellép Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes és fia, Berecz István táncos, valamint a Bürkös Zenekar, a szolnoki Tisza Táncegyüttes, az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes, a Miklós Néptáncegyüttes, a makói Forgatós Néptáncegyüttes, Forgács Kata és Forgács Fanni, a tiszafüredi Pipás Zenekar, valamint Csermák Kristóf és Szilágyi Kenese táncos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!