Kapcsolatok címmel fiatal művészek nyári tárlata látható Szentendrén

Kultúra, 2021.06.30

Tizenhat fiatal képzőművész mutatkozik be a MANK Galéria nyári tárlatán, amely Kapcsolatok címmel csütörtöktől látogatható Szentendrén.

A július 24-ig megtekinthető kiállításon a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) 35 év alattiak számára kiírt pályázatanak legjobb alkotói mutatkoznak be - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Mint írják, a MANK célkitűzése, hogy a fiatal generáció számára minél több és minél magasabb minőségű megjelenési lehetőséget biztosítson. Az idei év kurátori koncepciója szerint a pályázat a kapcsolatok köré épült, mivel azokat az elmúlt bő egy évet meghatározó koronavírus-járvány alapjaiban befolyásolta. A tárlaton látható művek egy része ennek hatásait vizsgálja, köztük Hajgató Terézia elhagyatott székei, Végvári Gergely melankolikus, álomszerű üres ágya, Mozga Andrea kisméretű, absztrakt festményei, Süttő Anikó installációja és Gregóczki Réka videója.

A természet megkerülhetetlenségére reflektál Horváth Gergely hatalmasra nagyított Labirintustaplója, Kuzma Eszter Júlia disztópikus hologramnövénye és Vörös Viktória naplószerű, szobanövényeinek tett vallomásai. Részben ide sorolható Lajkó Nóra helyspecifikus installációja is, amely a kiállítótér sajátos kialakítását felhasználva az egyik szomszédos fára irányítja a látogatók figyelmét - olvasható a tájékoztatóban.

A kiállításon különféle megközelítésekben jelenik meg a tárgyi környezetünkkel való viszonyunk is: Kis-Prumik Zoltán filozofikus festménypárjában, Csapó Dóra Gabriella iróniával átszőtt hímzésében és Czakó Petra akvarelljein.

Az emberiség és a digitális világ viszonyát vizsgálja Kiss Richárd World Wide Mapje, amely egy több milliárd, internetre feltöltött fotóból generált térkép, valamint Ódor Bence István festménye, amelyen az egyik legsikeresebb videojátékból választott névtelen mellékszereplők kerülnek a középpontba.

Groteszk szimbolizmussal mutatják be az emberiség esendőségét Juhász Nóra és Koltay Szonja Dorottya festményei.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!