Kastély Erdélyben: oktató program interaktív játékokkal

Kultúra, 2018.11.03

Interaktív, az erdélyi kastélyokat, kúriákat népszerűsítő játékokkal ismerkedtek pedagógusok Kolozsváron. A Kastély Erdélyben program saját fejlesztésű játékokkal hozza közelebb a gyerekekhez a kastélyok világát.

Vaktérképen lehet megkeresni, hol találhatók a játékban szereplő kastélyok, kúriák. Ezzel a térképen tájékozódást lehet gyakorolni, ugyanakkor az épületekről is hasznos információkkal szolgál - hangzott el az M5 kulturális csatorna szombat esti híradójában.

A Le a kalappal! című játék a különböző társadalmi rétegek és történelmi korok öltözködésére tanít: a kisebbek képek, a nagyobbak leírás alapján állíthatják össze, mit viselt egy erdélyi nemes, polgár vagy paraszt.

A kisgyerekek, főleg a négy-tízéves korosztály betekintést nyerhet az erdélyi kastélyok történelmébe és az azokhoz kapcsolódó érdekességekbe, például a parkok dendrológiai ritkaságaiba, a korabeli ételek, fűszerek használatába, különböző eszközök, szerszámok, társadalmi rétegződések témáiba - mondta Kémenes Ibolya, a Kastély Erdélyben program játékfejlesztője.

A játékokat létrehozó Kastély Erdélyben-program az erdélyi kastélyok revitalizációját szolgálja, és a kastélyok hosszú távú fenntarthatóságára keres megoldásokat.

Nagyon fontos a pedagógusok jelenléte, szeretnék, ha tanórákon és azokon kívül is lehetne ezeket a játékokat használni. Minél szélesebb körbe el akarják juttatni a programot, hogy egyre többen tudjanak játszani, ezért szerveznek pedagógusoknak szóló napot - tette hozzá Fóris Réka programmenedzser.

Mint elhangzott, a játékok élményalapú tanulást kínálnak, akik kipróbálják, belecsöppenhetnek az adott korok világába. A szervezők a Kastély Erdélyben-program rendezvényein kívül az iskolákban is ismertté szeretnék tenni a játékok segítségével Erdély ezen épített kincseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!