Kelemen Barnabás és barátai a Müpában a Régizene Fesztiválon

Kultúra, 2019.03.08

Kelemen Barnabás és barátai adnak koncertet pénteken este a Müpában a március 1. óta zajló Régizene Fesztivál keretében.

"Bach, Leclair és Haydn műveit szólaltatja meg ez a baráti társaság, amelyet Kelemen Barnabás hegedűs vezet. A művész egy 1771-ben készült, Gagliano-féle barokk hegedűvel fog játszani a Fesztivál Színházban" - mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója az M5 kulturális csatorna péntek délutáni Kult30 című műsorában.

Mint elhangzott, a Régizene Fesztivál keretében szombaton Händel két kórusra komponált, Izrael Egyiptomban című oratóriuma fog elhangzani Václav Luks vezényletével, egy prágai barokk együttes, a Collegium 1704 előadásában.

Káel Csaba kitért arra, hogy hétfőn az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus ad műsort Vashegyi György vezényletével. "Montéclair francia barokk szerző Jephté című operáját fogják bemutatni. Ez már az ötödik alkalom, hogy a Versailles-i Barokk Zenei Központtal közösen hozunk létre egy francia barokk mű bemutatóját. Hatalmas az érdeklődés, nemcsak Magyarországról, sokan ezért az előadásra utaznak ide Franciaországból".

A vezérigazgató elmondta: Magyarországon a régizenének komoly rajongótábora van, a fesztivált öt évvel ezelőtt kezdték szervezni és azóta is sikerrel, teltházakkal zajlanak az előadások.

"A korhű hangszeres játék őszintébb korszaka a zenének, és reméljük, ez a fiatalokat is megszólítja" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!