Képekre hangolva címmel zenei-képzőművészeti sorozat indul a Magyar Nemzeti Galériában

Kultúra, 2024.06.20

Képekre hangolva címmel zenei-képzőművészeti sorozat indul pénteken, a Zene ünnepén a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) a Danubia Zenekar közreműködésével.

A négy részből álló sorozatban péntekenként a Danubia Zenekar és a Magyar Nemzeti Galéria minikoncertekre és a zenei programhoz kapcsolódó rövid tárlatvezetésekre várja az érdeklődőket - tájékoztatta az MNG az MTI-t csütörtökön.

Első alkalommal június 21-én Hidas Frigyes II. fúvósötös, Szokolay Sándor Vérnász-szvit, valamint Bartók Béla Kontrasztok című műve csendül fel. A zenei részletek a Magyar Nemzeti Galéria 20. századi alkotásokat bemutató, nemrég megújult Modern idők című állandó kiállításra reflektálnak. A tárlatvezetés is a Modern idők kiállításban kalauzolja az érdeklődőket, akik többek közt Weiner Leó portréját, valamint a Nyolcak festőcsoport és Bartók kapcsolatát ismerhetik meg.

A következő pénteken, június 28-án Claude Debussy, Lajtha László, Kodály Zoltán és Maurice Ravel műveiből adnak elő részleteket a Danubia Zenekar művészei, a tárlatvezetésen pedig Rippl-Rónai művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Július 12-én Johann Pachelbel, Händel, Haydn és Farkas Ferenc művei szerepelnek a programban. A tárlatvezetés ezúttal a palota egykori tróntermébe kalauzolja a látogatókat, akik a késő gótikus szárnyas oltárok mellett a középkor szakrális művészetéről és szimbólumrendszeréről tudhatnak meg többet.

A sorozat utolsó állomásán, július 28-án Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Liszt Ferenc, és Brahms egy-egy művéből ad ízelítőt a zenekar. Az ehhez kapcsolódó tárlatvezetés a nemzeti művészet megszületésének nagy korszakát idézi fel. A látogatók a korszak legismertebb alkotóit ismerhetik meg közelebbről.

A programon belépőjeggyel lehet részt venni - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!