Kert- és autósmozik támogatására írt ki pályázatot az NKA

Kultúra, 2021.07.08

Kert- és autósmozik támogatására és létrehozására írt ki pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), augusztus 9-ig lehet jelentkezni.

Az NKA MTI-hez elküldött tájékoztatása szerint a szervezet Filmművészet Kollégiuma és az Összművészeti Programok Kollégiuma közös felhívásának célja a meglévő szabadtéri, kert- és autósmozik támogatása, valamint újak létrehozása. A 60 millió forint keretösszegű pályázatra magánszemélyek, valamint kert- és autósmozik üzemeltetői jelentkezhetnek. Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás maximális összege 3 millió forint.

Az elbírálásnál fontos szerepet kap a vállalt szolgáltatás minősége, kulturális értéke. Feltétel, hogy a mozikban minimum 50 százalékos arányban magyar filmeket kell bemutatni. Előnyben részesülnek azok, akik 2021 előtt még nem üzemeltettek kert- vagy autósmozit.

A pályázati kiírás az NKA honlapján érhető el.

A tájékoztató szerint Bús Balázs, az NKA alelnöke az egyik legfőbb feladatnak tartja, hogy a járványt követően minél több helyen helyreálljanak a közösségi élethez és a közösségteremtéshez fontos eszközök, körülmények.

"Úgy vélem, a közösségépítő programoknak is az a legfőbb célja, hogy újra élvezhessük egymás társaságát, de a világjárványt követően nehezen múlnak el félelmeink a zárt tértől" - hívja fel a figyelmet Bús Balázs, aki szerint a családias hangulatú kertmozik kiváló terepei annak, hogy az emberi kapcsolatok újra személyes formát öltsenek és kilépjenek az elmúlt időszak virtuális világából.

"Hiszem, hogy a kiírt támogatásainknak köszönhetően újrateremthetjük a közösségi mozizás már elfelejtett formáit és minél több helyen nyílnak meg a kertek a moziknak is" - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!